Újabb nyílt levél Orbánnak Kerényi-ügyben

2014.05.28. 18:16
Kulka János, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőéves dramaturg szakos hallgatói után Janisch Attila filmrendező és Karsai György klasszikus filológus is nyílt levélben reagált Kerényi-ügyben. Az Orbán Viktornak címzett levélben arra szólítják fel a miniszterelnököt, hogy mérlegelje Kerényi hosszú nevű kulturális pozíciójából való eltávolítását.

Feltételezzük: Ön is osztja azt a meggyőződésünket, hogy ez ellen a sértő, homofób, inszinuációktól és fenyegetésektől hemzsegő, rasszista beszéd ellen minden józan gondolkodású magyar állampolgárnak fel kell emelnie a szavát.

– írja Janisch és Karsai a Magyar Narancsban megjelent nyílt levélben. Szerintük ugyanakkor Orbán eddig még egyszer sem határolódott el ezektől a kijelentésektől, amelynek vagy az lehet az oka, hogy Orbán nem értesült Kerényi kijelentéseiről, vagy az, hogy Kerényi Orbánt is képviselte szavaival, tehát Kerényi szavait a hivatalos kultúrpolitika részeinek kell tekinteni.

„Amennyiben azonban mindezek a megnyilatkozások az Ön tudtával történnének, úgy arra kérjük Önt minden békeszerető, barátait és ellenfeleit is egyenlő jogokkal rendelkező honfitársának tekintő magyar állampolgár nevében, hogy gondolja újra kultúrpolitikáját" - írják, és arra szólítják fel Orbánt, hogy mérlegelje Kerényi Imre idézett szavait, és vonja le a megfelelő következtetéseket. 

Janisch és Karsai szerint ha Orbán az általános emberi szabadságjogok elkötelezettjeként nem engedi, hogy a magyarországi politikai közbeszédet tovább fertőzzék a rasszista, kirekesztő, Magyarország szabad és egyenlő polgárait származási, nemi identitási és/vagy vallási alapon megkülönböztető megnyilatkozások, ezért Kerényi lemondatására szólítják fel Orbánt.