Piszkos Fred a Városmajorban

2014.06.06. 13:42
Ősbemutatóval nyit a Városmajori Szabadtéri Színpad, Rejtő Jenő Piszkos Fred a kapitány című regényét viszi színpadra Sas Tamás. Ja, és musical lesz, csak a miheztartás végett.

Ezt tessék énekelni:

- Uram! A késemért jöttem!

- Hol hagyta?

- Valami matrózban.

- Milyen kés volt?

- Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?

- Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele?

- Kagyló.

- Hány részből?

- Egy darabból készült.

- Akkor nincs baj. Megvan a kés!

- Hol?

- A hátamban.

A regényben emlékeink szerint nem volt túl sok olyan jelenet, amiben a zenének nagy szerepe lehetne, de ez legyen a rendező gondja, mint ahogy az is, hogy a klasszikus nyitódialógust hogyan éneklik majd el a színészek. 

A címszereplőt Bezerédi Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész alakítja majd, Fülig Jimmy-t felváltva játssza Miller Zoltán és Gesztesi Máté, Pepita Oféliaként Balogh Anna és Tunyogi Bernadett mutatkozik be, a Királynőt Vándor Éva alakítja, a Herceget György-Rózsa Sándor és Gulyás Hermann Sándor, míg Balikó Tamást kettős szerepben, Egmontként és a titokzatos Valaki szerepében láthatjuk (akiről el sem tudjuk képzelni, hogy ki lehet).

Sas Tamásnak ez az első nagyszínpadi munkája. Az előadás zenéjét Lázár Zsigmond, a dalszövegeket Baráthy György írta, a szövegkönyvet Vajda Katalin készítette, aki más Rejtő-regények szereplőit is becsempészte a darab cselekményébe (hoppá, így már érthetőbb a szereposztás).

A díszletet Halász G. Péter, a jelmezeket Breckl János tervezte. A látványos, akrobatikus táncbetéteket Kazarján Deniel koreografálta, és az Appril Projekt táncosai adják elő, bár hogy mi keresnivalója van az akrobatikus táncjeleneteknek a Piszkos Fred a kapitányban, azt elképzelni sem tudjuk.

Az előadást június 6-án és 7-én láthatja először a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Budapesti Nyári Fesztivál nyitóelőadásaként. További előadások augusztus 23-án és 24-én.

Rejtő-tévéfilm is készül

Madarász Isti, többek között az időhurkos Előbb-utóbb rendezője most kezdi forgatni A fekete múmia átka című tévéfilmet, Rejtő Jenő A detektív, a cowboy és a légió című kisregénye alapján. Sokat még nem tudni róla, azon kívül, hogy szerepel benne Schmied Zoltán, Radnay Csilla, Haumann Péter, Szervét Tibor, Molnár Gusztáv, Józsa Imre, Kovács Lajos, Hajduk Károly, Vásári József, Nagy Péter, Kovács Vanda, Tamási Zoltán és Hegedüs D. Géza.

Madarász elkezdett karakterfotókat posztolni az instagramján, innen tudni, hogy Haumann lesz az Örmény, Szervét lesz Monsieur Georges, Hegedűs pedig a Szerző. A forgatókönyvet Hegedűs Bálint (Liza, a rókatündér) írta. A kisregényt itt lehet elolvasni, a film hivatalos Facebook-oldala pedig itt található.