Őrült tudósnak nem való a komolyzene

2014.06.20. 23:14

Túlságosan szó szerint vette a komoly zene újszerű hallgatói megközelítését a Stanford egyetem kutatója. A molekuladinamikával foglalkozó David Glowacki valójában csak a karmester felvetésének tett eleget, amikor megpróbálta a Bristoli koncertsorozaton az egyik Handel-művet a tömeg tetején úszva hallgatni – írta az Indepentent.ie.

A crowd surfingre azonban a hallgatóság nem volt vevő, annak ellenére, hogy a karmester, Tom Morris a koncert elején közölte: mindenki engedje szabadjára érzelmeit és felszabadultan hallgassa a koncertet, ne pedig a komolyzenei előadások megszokott feszes fegyelmezettségével. Glowackit azonban a hallgatóság végül kivezettette a teremből.

A 18. század óta nem volt ilyenre példa – kommentálta kizavarását Glowacki, bár arról nem szólt, hogy az elmúlt háromszáz évben a crowd surfinggel sem próbálkozott senki a koncerten.

Morris szerint továbbra sincs szükség rá, hogy ezentúl egyértelműbb utasítást adjon a hallgatóságnak. A bristoli rendezvényt továbbra is az újszerűség jegyében képeli el, bár elismerte, hogy a crowd surfing talán túlzás. „Ha megengedjük, hogy a közönség szabadon reagáljon, úgy azt is megengedjük, hogy szabályozza is önmagát” – fogalmazta meg társadalomtudósokat megszégyenítő felismerését az eset kapcsán a karmester.