Ivókutak lehetnek a városi tűzcsapokból

2014.06.25. 14:21

A Design Terminál májusban meghirdetett Smart City Lab Budapest elnevezésű pályázatának célja olyan ötletek támogatása és megvalósítása volt, amelyek a városfejlesztés és a technológia kapcsolatának újragondolására adnak lehetőséget. A felhívásra harminc pályamű érkezett be, a bírálat során kiemelten fontos szempont volt a gyakorlati hasznosság és a fejleszthetőség.

A nyolctagú szakmai zsűri végül három ötletet választott ki. Ezek megvalósításán a következő hónapokban fognak dolgozni a nyertes csapatok, projektenként legfeljebb nettó 1,9 millió forint keretösszegből gazdálkodva.

  • A közlekedés kategóriában nyertes Karma csapata gyors, digitalizált városi stoppolórendszert álmodott meg, amely egy GPS-alapú, valós idejű autómegosztó alkalmazás.
  • A víz kategóriában a Tűzcsapból ivócsap nevet viselő projekt nyert, amely a Budapesten található tűzcsapokat alakítaná át a mindennapokban is használható ivókutakká, miközben azok eredeti tűzbiztonsági funkciója sem sérülne. 
  • A városi zöld kategóriában győztesnek hirdetett Budapest Dialog web- és mobilalkalmazás segítségével a városlakók közvetlenül bevonhatók a városi zöldterületek fejlesztésébe.