Nem homofób a Toldi mozi

2014.07.10. 10:50
A Pride egyik programjának a betiltásával vádolják a belvárosi mozit, az üzemeltető szerint szervezési hiba áll a álbotrány mögött.

Az Indexhez is eljutott nemrég a vád, hogy a Toldi mozi vezetősége betiltotta az idei Pride programjához tartozó Berlin-Yogyakarta című kiállítást, ami a szexuális kisebbségekkel szembeni atrocitásokat mutatja be a hitleri időktől egészen napjainkig.

A mozi vezetője már akkor azt válaszolta a megkeresésünkre, hogy semmilyen betiltásról nincsen szó, egyszerűen nem volt egyeztetve a kiállítás a szervezőkkel, ezért megkérték a szervezőket, hogy keressenek másik helyszínt, amit aztán meg is találtak az Open Society Archives Arany János utcai épületében.

...a Budapest Film Zrt.-t a szervezők nem keresték meg, engedélyt nem kértek, a felek megállapodást sem szóban sem írásban nem kötöttek a kiállításról és annak megnyitójáról a Budapest Film Zrt.-nek egyáltalán nem volt tudomása.

A vád viszont továbbgörgött az interneten, a Pride szervezői ugyan levették az állítólagos betiltásról szóló nyilatkozatukat a honlapjukról, de addig már több blog és honlap átvette, a Krétakör egyenesen a Toldit is üzemeltető Budapest Film mozijainak és forgalmazott filmjeinek bojkottjára szólította fel a tumblre olvasóit.

OK, akkor mostantól bojkott a Budapest Filmes múvikkal és mozikkal szemben amíg nem hagynak fel a homfób szarakodásukkal. Vagyis: se Corvin, se Puskin, se Toldi, se Művész.

Egyesek azzal próbáltak ideológiát keríteni a betiltás köré, hogy a Jobbik július 2-án sajtótájékoztatót tartott a mozi épülete előtt a Pride ellen tiltakozva, a Budapest Film következő nap pedig felügyeleti bizottsági ülést tartott a Jobbik XVIII. kerületi alapszervezetének elnökének részvételével.

A Budapest Film friss sajtóközleménye szerint nem politikai nyomás miatt kérték a szervezőket egy másik helyszín választására, hanem mert nem volt engedélyük a kiállításra.

A szervezők július 3-án önkényesen kezdték meg a Toldi mozi előterében a kiállítás berendezését, az engedély nélküli munkálatokat leállítottuk, ennek okait közöltük a szervezők képviselőivel. Hangsúlyoztuk azt is, hogy nem a kiállítás tartalma ellen volt kifogásunk, hanem az engedélykérés hiánya vezetett annak felszámolásához. Ezen a napon egyébként a Menjek/Maradjak c. magyar dokumentumfilm bemutatóját tartottuk, közel 250 néző részvételével.

A Toldi mozi már húsz éve ad helyet különböző LMBT-témájú rendezvénynek, ezért is érthetetlen számukra, hogy a céget egyik napról a másikra kirekesztéssel, homofóbiával, gyűlöletkeltő politizálással vádolják. A Budapest Film arra kéri a különböző lapok, portálok és blogok szerkesztőit, hogy ilyen súlyos vádak esetén sokkal körültekintőbben járjanak el. 

A Budapest Film Zrt. továbbra is örömmel és nyitottsággal vár mindenkit a mozijaiba.