Megszűnik a debreceni Modem

2014.07.11. 13:01
A mostanában az eltűnő Csontváry- és Nemes Lampérth-képekről elhíresült debreceni Modem betagozódik a Déri Múzeumba.

A Déri Múzeum 2013. január 1-jével került az önkormányzat hatáskörébe, így onnantól kezdve a városnak egyszerre kellett a két, egyébként szomszédos kiállítótér és múzeum fenntartásáról gondoskodnia.

A Dehir.hu szerint egy tartózkodás mellett fogadták el csütörtökön az előterjesztést, hogy a Modemet üzemeltető kft.-t megszüntessék, és a Déri Múzeum vegye át a Modem irányítását is.

Kósa Lajos elmondta, nem beolvadással akarják átalakítani a Modemet, hanem a Modem céget megtartják, és a tevékenységet viszik át a Déri Múzeumba. Az eltűnt képek biztosítására a város kötött biztosítást, de a rendőrségi vizsgálat még tart. A kötelezettségvállalásért a helytállás végső soron a városé, írja a Dehir.hu.

Áprilisban derült ki, hogy Csontváry Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal és Nemes Lampérth Táj című alkotása hiányzik a Modem gyűjteményéből. „Nem kizárt, hogy ellopták az alkotásokat, de a lopás tényét nem tudják megerősíteni” – mondta akkor Kukla Krisztián, a Modem igazgatója. Egy leltározás során tapasztalták a hiányt, amit alapos keresés követett, amikor kiderült, hogy a képek nincsenek az épületben, megtették a feljelentést. 

Antal Péter műgyűjtő akkor az Indexnek elmondta, hogy nyolc éve kötött Debrecen városával egy letéti szerződést, amely szerint ingyen, tíz évre a városnak átadott egy 400-500 műből álló, 3,4 milliárd forint értékű anyagot. Ennek része volt az eltűnt két kép is.