Meghalt Lorin Maazel

2014.07.13. 20:44

Meghalt Lorin Maazel világhírű amerikai karmester, zeneszerző, írja az MTI.

A 84 éves művészt Virginia állambeli házában vasárnap érte a halál, tüdőgyulladása volt, és szövődmények léptek fel nála.

A világ egyik legjobbjának tartott Maazel egészségi okokra hivatkozva júniusban mondott le a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesteri posztjáról. Hároméves szerződésének 2015-ös lejárta előtt egy évvel távozott. Maazelnek ezt megelőzően elhúzódó betegsége miatt több koncertet is le kellett mondania az általa „a világ egyik legkifinomultabb együttesének” nevezett zenekarnál.

Kiemelkedő félévszázados pályafutása során többek közt a Berlini Német Operát, a Bécsi Állami Operát és a New York-i Filharmonikusokat vezette.

A Párizs külvárosában, Neuillyben született Maazel csodagyerekként kezdte, ötévesen már hegedűleckéket kapott, tízévesen egy nagyzenekart dirigált a New York-i világkiállításon, 12 évesen egyesült államokbeli turnéra indult, 15 évesen pedig hegedűművészként debütált.

1960-ban első amerikaiként állhatott a karmesteri pultra Bayreuthban, 2008-ban pedig Észak-Koreában vezényelte a világtól elzárt országban az ott első élvonalbeli zenekarként fellépő New York-i Filharmonikusokat.

Szerepelt az edinburghi, a luzerni és a salzburgi fesztiválokon, és a világ nagy operáiban is vezényelt: a Metropolitan-be és a milánói Scalába is meghívták. A Scala júniusban bejelentett 2014-2015-ös programja szerint az Aidát dirigálta volna.

Maazel zeneszerzőként is hírnevet szerzett: első operáját 1984 címmel George Orwell regénye nyomán írta.

Halála előtt a feleségével együtt 2009-ben alapított Castleton Fesztiválra készült.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport