Már megint Sherlock Holmes miatt pereskednek

2014.07.16. 17:59

Arthur Conan Doyle örökösei panaszt emeltek a legfelsőbb bíróságok Amerikában, miután egy szerző bíróságon intézte el, hogy ne kelljen fizetni Sherlock Holmes és Dr. Watson karakterének használata után, írja az MTI. Az először 1887-ben publikált szereplő ma már köztulajdonnak számít, vagyis nem kell a karakter használatáért jogdíjat fizetni senkinek, kivéve az utolsó tíz megjelent kötet után, amelyek szerzői jogai 2022 végéig szólnak.

Az író örökösei Leslie Klinger ellen indítottak eljárást, akik több ismert fiktív irodalmi karakter által ihletett történetet jelentetett meg a Studies in Sherlock c. könyvében. Ebben annak a tíz műnek az elemei is megjelentek, amik még nem számítanak koztulajdonnak, ezért Klinger kiadója ki is fizette a jogdíjakat. Azonban a második, Company of Sherlock Holmes címmel nemsokára megjelenő kötet után már nem szándékozik semmilyen szerzői jogi díjat fizetni az író, ezért még a kiadás előtt felmentés kért a legfelsőbb bíróságtól, a San Franciscó-i fellebbviteli bizottaság pedig az ő javára döntött júniusban, az örökösök mégis a bírósághoz fordulnak.

"Sherlock Holmes és Dr. Watson nem statikus alakok, hanem dinamikus irodalmi személyiségek, akik az egész életmű során változnak és fejlődnek" - írják a bíróságnak az örökösök, majd kitérnek a karakterek utolsó tíz kötetben megjelenő karakterfejlődésére is. "Ezen személyiségek természetének számos vonása nem jelenik meg az utolsó tíz kiadás előtt". Doyle hagytékának kezelői szerint Klinger nem adta át a könyve kéziratát a bíróságnak, csak az elbeszélő részek listáját. Ezekben nem kap helyet konkrétan Holmes és Watson, csak egy-egy jellemvonásaikat említik, mint "dohányos", "hazafi" és "magányos".

Klinger egyébként free-sherlock.com címmel honlapot is indított az üggyel kapcsolatban, mert szerinte a művében szereplő személyiségek még a köztulajdon kategóriájába tartoznak. A legfelsőbb bíróság ősszel közli, hogy foglalkozik-e az üggyel, addig is ajánljuk ezt az írásunkat, ahol részletesen elmagyarázzuk, miért annyira bonyolult a Sherlock Holmes-jogok megállapítása.