Túl sok volt a politika a Nemzetiben Eperjes Károlynak

2014.07.22. 13:04 Módosítva: 2014.07.22. 15:04

Kedden kora délután bejelentette a Nemzeti Színház, hogy közös megegyezéssel távozik a vezérigazgató-helyettesi pozícióból Eperjes Károly. Később Eperjes a Magyar Teátrum című lapnak azt is elmondta, miért.

Lelkiismeretileg nem tudok egyet érteni bizonyos produkciókkal.

„A pályázatunkban leírt értékek számomra nem mindig és nem mindig jól jelentek meg a színházban. Ez nem összeveszés közöttünk [Vidnyánszky Attilával], hiszen azon színészek közé tartozom, akik már beregszászi színházi korszakában is játszottunk nála. Egyik legfontosabb produkciómnak, az Álszentek összeesküvésének is ő volt a rendezője.”

Eperjes szerint volt a Nemzetiben néhány produkció, amiért vezetőként nem tudja vállalni a felelősséget. Az első ilyen a Mária című volt, amit végül a kérésének megfelelően nem is játszottak tovább. De nem tetszett neki a Johanna a máglyán sem, mert szerinte az előadás 

feláldozta Szent Johanna jellemfejlődését a napi politikára való kikacsintásban.

Az sem tetszett neki, hogy az előadásban disznópöcsök szerepelnek. Szerinte emiatt nem lehet diákokat elvinni az előadásra. A Johanna az Index kritikusának sem tetszett, mi is úgy éreztük, hogy túlságosan a köcsög EP-képviselők gúnyolásáról szól az egész. Nem tetszett Eperjesnek az Ahogy tetszik sem. Ebben az előadásban nők játszottak férfi szerepeket, ami szerinte biztosan ellenkezik Shakespeare szándékaival.

Az új évad tervében szerepel két olyan darab, amiben Eperjesnek színpadi szerepe van. Ezeket megtartja, vendégként játszik majd bennük.

 A színház egy szűkszavú közleményben búcsúztatja az augusztus 31-én távozó színészt:

A Nemzeti Színház köszönetet mond neki az elmúlt évadban végzett színészi munkájáért és sok sikert kíván a Kaposvári Egyetemen kezdődő osztályvezető tanári, a Veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadói és minden más rendezői és előadóművészi tevékenységéhez.

Eperjes Károly egy éve volt a Nemzeti vezérigazgató-helyettese, a vezetői tisztségét akkor átvevő Vidnyánszky Attila kérte fel a posztra. Tavaly októberben Eperjes még nagyon jól érezte magát a színházban.

Örömturizmus zajlik a Nemzeti Színházban az igazgatóváltás óta

– nyilatkozta. Úgy tűnt, hosszabb távra tervez a pozícióval, hiszen azt is mondta, hogy pár előadásból nem lehet lemérni, hogy milyen lesz a színház, ahhoz legalább 2-3 év kell.