Megfizeti a reklámadót az RTL

2014.08.12. 08:51 Módosítva: 2014.08.12. 08:53

Az RTL Klub, határidőre, azaz augusztus 20-ig befizeti a reklámadó első részletét, írja a Népszabadság a csatorna egyik vezető személyiségére hivatkozva. A cég luxemburgi székhelyén ugyanakkor már folyamatban vannak az előkészületek arra, hogy jogi lépéseket tegyenek hazai és nemzetközi bíróságokon a különadó ellen.

A tévécsatorna egyik vezetője a Népszabadságnak azt mondta: semmilyen tárgyalásokat nem folytatnak a kormánnyal vagy a kormánypártokkal a reklámadó mérsékléséről vagy a törvény visszavonásáról. Az RTL Híradó kormánykritikus hangnemén pedig továbbra sem akarnak változtatni.

A magyar RTL Klub egyik vezetője azt is mondta az újságnak, hogy tudomásuk szerint a nemzetközi médiavállalat semmiképpen sem akar kivonulni Magyarországról. A lap szerint a reklámadó bevezetése mögött olyan szándék is meghúzódhat, hogy a korábban évente több milliárd forintos nyereséget produkáló céget nyomott áron vehesse meg valamelyik Fideszhez kötődő médiavállalkozás (2010 áprilisában már a Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Infocenter az IKO Média Holding Zrt.-n keresztül meg akarta venni a cég részvényeinek 30 százalékát).

A reklámadóról szóló törvény pénteken lép hatályba. A cégeknek augusztus 20-ig kell befizetniük az adó első részletét, november 20-ig pedig a másodikat. A legnagyobb befizető az RTL Klub lesz: tavalyi bevételei alapján idén 4,5 milliárd forint adót kell fizetnie. A törvényt úgy alakították, hogy a TV2 tavalyi veszteségei miatt idén mentesül az adó alól.