Kertész után Rubik is állami kitüntetést kap

2014.08.18. 12:19 Módosítva: 2014.08.18. 13:00

Kertész Imre író mellett Rubik Ernő, a Rubik-kocka világhírű feltalálója is átveheti augusztus 20-án a Sándor-palotában a legmagasabb szintű magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet, közölte hétfőn Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Hozzátette:

az elismerést olyan személyiségek kaphatják, akiknek nemzetközi elismertsége vitathatatlan, és szerte a világban öregbítik Magyarország hírnevét.

A kitüntetést, amelyet a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományoz, a Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított és 1946-ban megszüntetett Szent István Rend megújításaként a 2011. évi CCII. törvény alapította meg.

Tavaly Áder János köztársasági elnök a legmagasabb állami kitüntetést Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszónak és Lámfalussy Sándor közgazdásznak adta át az államalapítás ünnepe alkalmából.

Kertész kitüntetéséről először a valasz.hu számolt be múlt csütörtökön, a díj körülményeivel foglalkozó másnapi publicisztikát itt olvashatja.

2014 a Rubik-kocka éve

Rubik Ernő díjának megítélése már sokkal egyszerűbb, hiszen nem kell benne görcsösen a politikát keresni, dupla jubileumról van szó: idén 40 éve, 1974-ben született meg a Rubik-kocka, a világhírű feltaláló-mérnök, Rubik Ernő pedig idén júliusban lett 70 éves (a kettős évfordulóhoz időzített interjúnk itt olvasható).