Sminktanácsok, katonadalok és koktélok

2014.09.02. 15:21
Szinte az összes budapesti színház felvonul szeptember 20-án, a Színházak éjszakáján, ahol egyetlen jegy áráért 300 színházi program látogatható.

Harmadszor kerül megrendezésre idén a Színházak éjszakája, de az előző két évhez képest sok változás történt. Először is idén először nem tavasszal, hanem évadnyitóként szeptember 20-án lesz a rendezvény, amelyre már nemcsak az önkormányzati fenntartású színházak, hanem a magánszínházak is meghívást kaptak, így összesen 27 színház majdnem 300 programjából lehet választani.

Ez persze nemcsak színdarabokat, hanem rengeteg találkozót, felolvasást, színházbejárást és gyerekprogramot jelent. De be lehet mászni a súgólyukba, vagy részt lehet venni egy gyorstalpaló szinkrontanfolyamon, a büfékben pedig a színészek keverik majd az italokat. Lesz sminktanácsadás az Őrült nők ketrecének sminkmestereitől, márpedig ők valóban értik a dolgukat, hiszen Stohl Andrásból is remek nőt faragtak. A Radnótiban lesz borkóstoló, a Vígszínházban dalok az első világháború idejéből, és külön érdekesség, hogy mivel szeptember 20. Autómentes nap is lesz, az Andrássy út le lesz zárva, így az Operaház kitelepül majd a járókelők közé.

A rendezvény idén külön fesztiválközpontot is kap a Ferenciek tere közelében, a volt Budapest galéria helyén, ahol szeptember 2-től 20 napon keresztül várják az érdeklődőket. A SzínházPONT nem csak egy színházi információs központ, hanem itt lehet jegyet venni, és több rendezvény is lesz ezen a helyen az elkövetkező három hétben. Szombat este például a Momentán társulat tart szórakoztató impró-show-t, lesz színházi beszélgetés, a Nemzeti Színház színészei katonadalokat énekelnek, és Beck Zoltán, a 30Y frontembere is ad koncertet Háy János verseiből.

Ami nem változik a korábbi évekhez képest, hogy egy karszalaggal (ára felnőtteknek 2500 Ft) a fesztivál minden rendezvénye látogatható, néhány népszerűbb helyszínre azonban ajánlatos előzetesen regisztrálni. Ezzel a karszalaggal egyébként a SzínházPONT előbb felsorolt rendezvényei is megtekinthetők.

A Színházak éjszakájáról tartott sajtótájékoztatón Jobbágy Ervin az Interticket ügyvezető igazgatója elmondta azt is, milyen technikai újítások várhatók az elkövetkező években a jegyvásárlások terén. A színházi jegyek többségét ugyanis már most inkább interneten keresztül vesszük, Jobbágy szerint a papíralapú jegy pár éven belül teljesen el is tűnik majd. Jelenleg mobilalkalmazásokon dolgoznak, várhatóan hamarosan minden színháznak saját mobilalkalmazása lehet, amin keresztül jegyet vehetünk, amit rögtön a telefonunkra is tölthetünk.

Sőt, dolgoznak egy hangfelismerős rendszeren is: az ember csak megmondja az alkalmazásnak, hogy Vígszínház szombat este, és azonnal látja az aznapi előadást, illetve az elérhető jegyek számát. Jobbágy Ervin a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: csak az Operettszínházba eladott jegyek bevétele többet tesz ki, mint az ország összes focimeccsére eladott jegyek összege. Úgy vélte, fontos dolog a foci, de a színház még fontosabb, és egyre népszerűbb is.

Színházak éjszakája Szeptember 20. déltől hajnali háromig tart. Jegyek kaphatók a SzínházPONT-ban, a jegy.hu-én és a szinhazakejszakaja.hu oldalon, ahol a fesztivál teljes programja is olvasható. Regisztrálni szeptember 5. és 15. között lehet, és, ahogy írtuk, a népszerűbb programokra érdemes is.