Hollandia három hónapra ideköltözik

2014.09.17. 14:58

Szeptember közepén indul a három hónapon át tartó, holland tematikájú sorozat, a „DACS – Hollandia, királyság!”. Az eseményfolyam az egymáshoz lazán kapcsolódó programok és műfajok széles tárházát vonultatja fel, a klasszikus képzőművészettől kezdve a kortárs komolyzenén keresztül a legfrissebb holland designig. „Az a célunk, hogy sokszínű kulturális események tükrében, új nézőpontból mutassuk be Hollandiát Magyarországnak. A lazán kapcsolódó események olyan alapvető holland értékek mentén szerveződnek egy egésszé, mint például a nyitottság, fenntarthatóság, együttműködés és megújulás” – mondta Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete, a programsorozat nyitó sajtótájékoztatóján.

A DACS fesztivál Budapest több helyszínén, a Trafóban, az A38 Hajón és a BMC-ben jelentkezik programokkal, de többek között Pécs és Debrecen is kapcsolódik az eseményekhez. A DACS – Hollandia, királyság! első programjaként, szeptember 16-án a BMC-ben lép fel Michiel Borstlap, Hollandia világszerte egyik legismertebb dzsesszzongoristája és zeneszerzője. De fellép majd, Steve Rachmad holland technoproducer, DJ és remixkészítő is, a holland színházi alkotók közül pedig Lotte van den Berg és Daan't Sas vizuális művész projektje, a Building Conversation is látható lesz. Szintén a programsorozat részeként jelentkezik a World Press Photo kiállítás.

Baranya megyében több ezer holland család talált magának második otthont. A DACSCompartments című programjának keretében most megláthatjuk az eredményét annak a munkának, amit az AiR Pécsbagota – egy holland házaspár vezette artist-in-residency program – vendégeként a holland vizuális művészek végeztek Pécsbagotán. A 2014. évi Design Hét Budapest programjába is szervesen bekapcsolódik a DACS, emellett a debreceni Modemben Erwin Olaf holland sztárfotográfusnak nyílik átfogó kiállítása.

A DACS – Hollandia, királyság! programsorozat a kiemelt programokon kívül rengetegélményt és érdekességet kínál, az elektronikus zenei partiktól kezdve a performanszokon át az egyetemi előadásokig. Ezek részleteit folyamatosan a www.dacs.hu oldalon vagy a rendezvény Facebook-oldalán lehet követni.