Kiugrani egy gépből ezer méteren

2014.09.18. 13:57 Módosítva: 2014.09.18. 14:03
Mindjárt itt a Színházak Éjszakája, amikor háromszáz programmal várják a színházak a közönséget. Ebből az alkalomból kiválasztottuk a szerintünk legjobb pesti kőszínházakból pár fiatal színészt, hogy meséljék el, mit csinálnak ezen az éjszakán, milyen előadásokban, filmekben láthatjuk őket a következő évadban, és mire a legbüszkébbek az előzőből.

Radnóti Színház

Mindennap lefutom a szigetkört – Petrik Andrea

Petrik Andreát az utóbbi évek egyik legjobb magyar filmjében, az Utóéletben nézhetjük meg most a mozikban. A filmben Angélát, a drogos lányt játssza, aki segít a főhősnek megbirkózni apja szellemével.

„Az Utóélet nagyon különleges és egyedi dolog volt az életemben. Iszonyú megnyugtató érzés, hogy a befektetett hit, szeretet és tehetség egy adott munkában beérik, azaz meglesz a gyümölcse. Egy nagyszerű csapat volt az egész stáb. Jó lenne, ha ez a film minél több emberhez jutna el.” Hamarosan egy másik filmben is láthatjuk, a Hajnali lázban, ennek most zajlanak az utómunkái. „Gárdos Péter rendezte, az ő regényéből készült, fontos állomás volt ez is az életemben, minden szempontból. Eleve a szereplőknek több mint tíz kilót kellett fogyniuk a szerep kedvéért. Teljesen más karakter, mint például az Utóélet Angélája.” Andrea folyamatosan forgat, októberben egy kisfilmben is szerepel.

Ami a színházat illeti, a jövőben Mohácsi Jánossal fog dolgozni Csiky Gergely Buborékok című vígjátékában, és a Tasnádi István által írott spam operettben, melyet Rudolf Péter rendez. Most éppen Horváth Csabával dolgozik az Oresztészben. „Mostanában a legnagyobb kihívás, bár ez kétségtelenül nem munka, hogy mindennap lefutom a szigetkört. Mégis összefügg a munkával, mert azt érzem, hogy ez kell most ahhoz, hogy karbantartsam magam szellemileg és fizikailag is.”

Most sincs tehát kevés munkája, de azt mondja, hogy a tavalyi évada is remek volt. „Le voltam terhelve, ami engem doppingol és motivál. A Radnótiban négy bemutatóból négyben játszottam, többek között Hedda Gablert, ami nagy feladat volt. A többi szerepem is kihívás volt, más-más téren. Mohácsiéknál a Csillagos égben Aranka szerepét is nagyon szerettem, és jó feladat volt meg az Anatolban és a Platonovban is próbálni.” Andrea a Színházak Éjszakáján a Radnóti Színház régebbi zenés darabjaiból (Anconai szerelmesek, Bástyasétány 77, Naftalin, Mozgófénykép) válogatott Térden állva jövök hozzád című dal-esten énekel.

A helyemen vagyok – Adorjáni Bálint

Kicsit később lett színész, mint a pályatársai, előtte elvégezte a közgázt és a jogot is. „Igazából mindig is szerettem volna színész lenni, de az út kalandosra sikeredett. Gimnáziumban még szavalóversenyeken vettem részt, ám miután eleinte nem volt erős az elhatározás bennem, hogy színésznek kell lennem, a pécsi Közgazdasági Egyetemre mentem. Ott tagja lettem a Janus Egyetemi Színháznak, később fölvettek a Színművészetire, és ez megpecsételte a sorsomat. Úgy érzem, a helyemen vagyok.”

A színház új évadának első bemutatójában, az Oresztészben ő is játszik, majd a Valló Péter rendezte Karamazov testvérekben Dmitrijt alakítja. A Mohácsi testvérek átdolgozásában színre kerülő Buborékokban is benne van, végül ő is a spam operettben fog szerepelni, de lesznek filmes munkái is. "A filmek közül a Fehér Béla regényből átdolgozott Kossuthkiflit várom a legjobban, melyben Badagányt játszom, ez jövő márciusban kerül adásba a magyar televízióban. Fekete Ibolya filmje, az Anyám és más futóbolondok a családban is jó munka volt, csakúgy, mint Gyöngyössy Bence Janus című tévéfilmje, mely a 80-as évek Erdélyében játszódó kémtörténet."

A legbüszkébb az IRODALLAM sorozatban bemutatott Szabó Lőrinc-estjére, ami teljes mértékben saját munka, a versek kiválogatásától a megvalósításig. „Nagyon jó társ volt ebben Dinnyés Dániel, aki zongorán kísér és megteremti az előadás akusztikai környezetét. Az est során négy Jacques-Brel sanzont énekelek, melyek szövegét Hajós András fordította. Nagy örömmel játszom a Hedda Gablerben Tesman, a könyvmoly-néprajzkutató szerepét, amely alkatomtól látszólag távol áll, ám mégis sikerült közel kerülnöm a figurához, és nagyon megszerettem."

A Színházak Éjszakáján először a délutáni gyerekprogramban fog díszletet rajzolni, majd az Andrássy úti próbateremben Valló Péterrel és Morcsányi Gézával beszélget a Karamazov testvérekről. Ezután a színházteremben verselnek többen a Vers a la carte-ban megrendelésre (verset és stílust lehet választani), este pedig ő is hajdani Radnótis slágereket elevenít fel.

Örkény Színház

Addig nem halok meg, míg meg nem történik – Takács Nóra Diána

"Sajátos alkatom van, amit lehetne szerencsétlenségnek is tekinteni, de inkább szerencse" - mondta magáról néhány éve. "Természetesen továbbra is vannak testi alkatomból fakadó felkéréseim, de mára kiegyenlítődött a lelki alkatomhoz kapcsolódó szerepekkel. 32 éves elmúltam, amikor életem második naiva szerepét kaptam a Tótékban, Ágikát, majd a Meggyeskertben Ányát. Most pedig annyit elárulhatok, hogy idén is lesz koromnál jóval fiatalabb szerepem. A humor persze nagy fegyverem, de általában nem a viccet keresem, hanem az igazságát, mell - és fenékbőségem pedig hozzáadja, amit tud, no meg a markáns arcom és hangom."

Nőies női szerepekre vágyna, és ebben lát még hiányt, de az idei év ebben is neki kedvez. „Továbbra is szerencsésnek érzem magam, és örülök, hogy sok az akadály. Úgy érzem, minden a javamra válik, minden megerősít és egyre odafigyelőbb, megértőbb és lágyabb tudok lenni, ez az életfeladatom. Korábban több csúnya, szerencsétlen sorsú, elnyomott, nagyon szélsőséges karakter talált meg, sőt néha a semmilyen is. Valójában a nőiségében sikeres nő hiányzik még, és addig nem halok meg, míg meg nem történik!” – mondja erről most.

Az idei évada sűrű és izgalmas lesz. Hamarosan bemutatják Mohácsi János rendezésében az e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY című előadást, mely idegenrendészeti problémákat dolgoz fel a második világháború közepe táján. „Borzasztóan fontos munka ez számomra, mert a kirekesztés minden formája felháborít és taszít”. Aztán Mácsai Pállal Alfed Jarry: Übü király, avagy a Lengyelek című előadás következik. „Ezzel sok dolgom van még, holott már Szentendrén hatszor játszottuk. Utána Ascher Tamással dolgozom, Székely Csaba nekünk írott Csoda, hogy élünk című darabjában. Az évad végén Polgár Csaba rendezi Akira Kurosava: A Hét szamuráj című filmje alapján, ami Gáspár Ildikóval és Mikó Csabával az eszükbe jut. Ez tűnik a legnagyobb kihívásnak, mert akárhogy nézem, nem adott, hogy mit játszhatok én, vagy fenékig tejfel lesz vagy nagyon nehéz.”

A Színházak Éjszakáján két programban vesz részt idén. „Az előcsarnokban kialakított szeparékban Vers csak Neked címmel várjuk a bátor nézőket, akik kettesben a színésszel hallgathatják az általunk felkínált lehetőségek közül, amit szeretnének. Éjfélig pedig a Nézzünk bizakodva a jövőbe! előadásunkban veszek részt, ami válogatás Örkény István egyperces novelláiból.”

Koszosnak és bugyutának lenni – Ficza István

„Élvezetes koszosnak és bugyutának lenni” – mondja az Átriumban játszott Vaknyugatról. Tavaly ezért az alakításáért a testvérét játszó Rétfalvi Tamással közösen a Vidor Fesztiválon a legjobb férfialakítás díjat kapták. „A Vaknyugat azért is különleges, mert egy színésznek kevésszer adatik meg, hogy ilyen sokat és ilyen intenzíven foglalkozzon egy színdarabbal. Harmadikos egyetemistaként már megcsináltunk pár jelenetet az előadásból Gothár Péterrel egy vizsgán. Majd negyedikben ez a vizsga repertoárszerűen ment az Ódryn a Kripli című darabból kiválasztott jelenetekkel együtt. Ötödikben a Kultúrbrigád tagjai felkerestek minket, Tomit és engem, hogy szeretnék megcsinálni az egész Vaknyugatot szőröstül-bőröstül. Először nem hittem el, hogy ez létre fog jönni. És mégis. Pályakezdőként jó volt megtapasztalni, hogy egy színésznek hogyan kell beosztania az energiáit, hogy az elejétől a végéig fönt tudja tartani a figyelmet. Ezt az előadást játszani mindig öröm.”

Emellett jelenleg tíz előadásban játszik az Örkény Szinházban, ezek repertoáron maradnak a következő évadban is. Júliusban mutatták be Szentendrén az Übü király, avagy a Lengyelek című előadást, ennek örkényes bemutatója október 16-án lesz. Az előző évad legnagyobb kihívása a színésznek a Stuart Mária Mortimerje volt. Nem vagyok hozzá szokva a versben íródott szöveghez, nagy feladat, hogy az természetesen szólaljon meg. Fontos és szeretett előadás még a Tóték az Örkény Színházban. Pici megjelenéseim vannak, de színesek. Játszom még az Igenis, miniszterelnök úr című előadásban is, szintén az Átriumban, amiből rengeteget tanulok, hogy egy vígjátéknál milyen fontos a ritmus, a pontos megszólalások, a poentírozás".

A Színházak Éjszakáján őt is láthatjuk a Vers csak Neked programban, Kosztolányi- és József Attila-verseket mond majd, később Takács Nóra Diánához hasonlóan ő is felolvas Örkény István írásaiból, utána pedig a nézőkkel együtt megünneplik tizedik születésnapukat.

Katona József Színház

Ha szembejön, megölelem – Pálmai Anna

Pálmai Anna és édesanyja, Szirtes Ági egyaránt a Katona József Színház tagjai, bár most csak egy előadásban játszanak együtt, a Cigányokban. Kérdés, hogy lehet-e, kell-e függetlenítenie magát az előadás, a próba idejére az anya-lánya viszonytól? „A Cigányokban a lányát játszom, szóval akkor nem függetlenítek semmit semmitől. Érzelmesebb napjaimon nagyon meghatónak és szépnek tartom, hogy mindketten a Katonában vagyunk, amúgy semmi különös, mindenki teszi a dolgát és ha szembejön, megölelem”. A szakma egy ideje már nem úgy tekint Pálmai Annára, mint Szirtes Ági lányára, bár ő nem érez semmiféle áttörést ebben. „Nem éreztem ilyesmit, nincs a fejemben ilyen konkrét esemény vagy pillanat. Utak vannak, amiket járok, és hol itt, hol ott tartok rajtuk. Több leszek, érek, lassan felnövök.”

A Kamrában ugye idén is láthatjuk a Rükvercben, a Mártírokban, a Virágos Magyarországban, a nagyszínpadon pedig a már említett Cigányokban, a Végítélet napjában, a Fényevőkben és az ifjúsági előadásukban, Az üvegfal mögöttben. Két bemutatója lesz idén, a Petra von Kant és a Cukorkreml. „Két nagy kedvencemtől búcsúznom kellett: a Nordost és a Csokoládé katona már sajnos nincs repertoáron. Előbbit azért is szerettem annyira, mert mindig nagyon féltem előtte, és mikor vége lett, úgy éreztem magam, mintha kiugrottam volna ejtőernyővel egy gépből ezer méteren Fullajtár Andival meg Bodnár Erikával összekötve.”

Az előző évadból Ascher Tamás rendezésére, a Fényevőkre a legbüszkébb. „Nagyon hálás vagyok neki ezért a feladatért. Fontos tapasztalat. De hogy sikerült-e, arról fogalmam sincs. Egy biztos: én nagyon szeretem ezt az előadást”. A Színházak Éjszakájára Novák Eszterrel egy népdalestet próbálnak éppen, ezt majd kétszer láthatja a közönség szombat este.

A Színházak Éjszakájának minden programja egyetlen térképen