Lesse meg Budapestet egy dobozból!

2014.09.23. 15:56

Kedden indul a PLACCC Fesztivál Budapesten, az idén már a kilencedik alkalommal, szeptember 23-28. között. A PLACCC most is újra akarja gondolni, át akarja értelmezni a várost, ahol élünk. 

Mit akar a fesztivál?

A PLACCC Fesztivált 2008-ban hagyományteremtő szándékkal indította el az Artopolis Egyesület Budapesten, hogy bemutassa a magyar közönségnek a külföldön már ismert, úgynevezett helyszínspecifikus művészetet és inspirálja a hazai alkotókat. A művészek a megszokott, naponta látott helyszínekből és észrevétlen városi tárgyakból merítenek ihletet. Nem csupán díszletként használják, hanem újraértelmezik azokat.

A programok közül az egyik legérdekesebb a Madárles 4x4. A nézők egy mozgó platformon, egy megfigyelődobozban foglalnak helyet, amelyből csupán egy 4x4 méter méretű ablakon keresztül látnak ki – innen ered a projekt címe. A mobildoboz végighalad a városon, és a szervezők reményei szerint mindennapi környezetünket "falak és testek költői tájképévé változtatja". Az akár jól ismert utcák és terek a szokatlan szemszögből figyelve, pár mozgatható tükörfallal és pár táncossal manipulálva ismeretlen arcukat mutatják.

De ezen kívül a fesztivál ideje alatt kirándulhatunk például Csepelre, ahol pop-up galériát és egy Valóság szobát nyitnak a fesztivál ideje alatt. A Valóság szoba nem vidám hely: látogatói kipróbálhatják meddig tartanak ki saját elveik mellett, megzavarhatóak-e, megvásárolhatók-e, és hogy egyáltalán befolyásolni tudják-e saját sorsukat.

A -011-Alkotócsoporttal közösen az érdeklődők megépíthetik saját döntési elveiken működő alkalmi labirintusukat, de aki nyugisabb programra vágyik, az kertmozizhat a Fix Sarok parkjában és kortárs irodalmat hallgathat egy keszonkészülék belsejében. Interaktív kalandokban is lesznek egy embernagyságú okos szobor és néhány "égi (fény)jelet adó" szenzor segítségével. A fesztivál részletes programjait, időpontokat, jegyárakat itt találnak.