A sportolók 4 százaléka nő?

2014.09.30. 10:07

Súlyosan alulreprezentáltak a nők a filmekben egy új ENSZ-tanulmány szerint. A tanulmány 120, 2010 és 2013 között megjelent filmet tekint át. A filmekben szereplő olyan karaktereknek, akiknek van neve, dolgoznak és meg is szólalnak a filmben, csak 22,5 százaléka nő. A vizsgált foglalkozások közül egyetlenegyben sem voltak többségben a nők, az egyenlőséget egyedül az újságírók közt közelítették meg: itt a szereplők 40 százaléka volt nő, 60 százaléka férfi, írja a Mashable.

A tanulmányt készítő szervezet vezetője, Geena Davis a tanulmány fontosságáról azt mondta, hogy a "média nagy szerepet játszik a tudattalan előítéletek kialakításában és fenntartásában".

A tanulmány szerint a filmekben szereplő sportolók 4 százaléka, a bírók és lelkészek 5 százaléka volt csak nő. A cégvezetők 14, az orvosok 15 százaléka volt nő a filmekben. Grafikán mindezt a Mashable cikkében nézhetik meg.

Nem csak a szereplők, de a rendezők is nagyon nagy többsége férfi: egy korábbi kutatás szerint a tévésorozatok rendezőinek 86 (!) százaléka férfi. Hollywood hímsovinizmusáról pedig itt írtunk egy nagy cikket.