Gyanús csomag a kuka mellett

DSC 1920
2014.10.19. 14:36
Mit csináljunk a talált tárgyakkal? Dobjuk ki? Tartsuk meg? Vagy inkább rendezzünk belőlük kiállítást! A Mentés másként az utóbbi idők egyik legizgalmasabb és legnagyszerűbb kiállítása, a városban talált tárgyakból. Nem csak vicces dolgokkal, de megható emberi történetekkel is találkozhatunk.

Mindenki imád gazdátlan dolgokat találni. Ilyenkor rögtön előjön az emberből a kisördög: megtartsam, vagy próbáljam meg megtalálni a tulajdonost. Másrészt pedig ott van a tárgy mögött megbúvó izgalom: vajon kié lehetett? Mi a története? Ki hagyta el, és miért, és vajon miért éppen itt. Ilyenkor derül ki, hogy egészen apró tárgynak is saját története lehet.

Rajong a talált tárgyakért az Imagine Budapest is, akik szervezett városi sétáikon sokszor botlanak bele egy-egy elhagyott tárgyba. Innen jött az ötlet: rendeznek egy kiállítást a város különböző pontjain talált tárgyakból. A terv most valósulhatott meg, újonnan szerzett, ötödik kerületi irodájukhoz ugyanis egy hatalmas pince is tartozik, ami kiállítótérnek éppen megfelelt. Kevesen tudják, de a rendőrségen leadott talált tárgyak a kerületi önkormányzat ügyfélszolgálati irodájába kerülnek, ahol egy évig őrzik őket.

„Az ötödik kerületi önkormányzatnál mondták, hogy náluk tele van egy szekrény talált tárgyakkal. Elmentünk megnézni, de ami ott fogadott, arra nem számítottunk. Azt gondoltuk, lesz egy-két esernyő, esetleg kulcstartó. Ehhez képest szinte ránk ömlött a sok, érdekesebbnél-érdekesebb holmi” – mondta el Káldi Emese, az Imagine Budapest alapítója, a kiállítás egyik szervezője. Az ötödik kerülethez úgy kerültek, hogy itt kapták új irodájukat, majd a kiállítás ötletére az önkormányzat dolgozói is igen belelkesedtek.

Mi tehetünk, ha találunk valamit?

A jog szerint, ha az ember talál valamit az utcán, köteles azt nyolc napon belül leadni egy rendőrnek, a kerületi jegyzőnek, vagy éppen a tárgy tulajdonosának. Ha a tulajdonos nincs meg, a megtaláló bejelentheti igényét a tárgyra, de meg nem kaphatja, csak három hónap múlva. Ha a tulajdonos három hónapig nem jelentkezik, a megtaláló használhatja a tárgyat, de nem tarthatja meg. Ha viszont a tulajdonos egy teljes évig nem jelentkezik, a tulajdon joga átszáll a megtalálóra. Azok a tárgyak, amik a megtalálónak sem kellenek, árverésen értékesíthetőek. Ez persze csak értékes tárgyak esetében lenne értelme, de a legtöbb talált tárgy el sem jut a rendőrségig. 

Később egyébként felvilágosították őket az ügyfélszolgálaton, hogy esernyőt amúgy ide nem hoz be senki, azt mindenki megtartja, mert viszonylag értéktelen, és jól lehet használni. Ide inkább a személyesebb, vagy mások számára érdektelen dolgok kerülnek. Például Duna-parton talált, iszapos laptop, övtáska személyes tárgyakkal, vagy éppen egy bőrönd, egy hatalmas faliszőnyeggel és egy doboz tamponnal. Az Imagine Budapest azonban úgy gondolta, jó lenne ezeket a tárgyakat is újra használni és megmenteni, egy kicsit másképp. Így született meg a Mentés másként című kiállítás.

Újra megtalálva

A talált tárgyakkal, egyféle térképként, egész Budapestet le akarták fedni, mondja Káldi Emese, de aztán rájöttek, hogy ez túl nagy falat lenne. Ráadásul annyi fantasztikus tárgy került a kezükbe az ötödik kerületi önkormányzatnál, hogy végül maradtak kizárólag ennél a kerületnél. A tárlat így helytörténeti kiállításként is működik, amitől még izgalmasabb lesz az egész. Egy kis lyukon keresztül tudunk benézni a tárlóba, amitől mi is átélhetjük a megtalálás élményét. Majd a dobozt kinyitva nemcsak a tárgy, de a helyszín is elénk tárul, így egyszerre derül ki az adott tárgy és a helyszín története is. Minden talált tárgy mellett olvasható a hivatalos, rendőri helyszíni leírás, találkozunk vicces és kevésbé vicces tárgyakkal, személyes történetekkel, miközben megismerjük a belváros történetét. Feltárul többek között a Kossuth tér, az Erzsébet tér, a Markó utca, a Petőfi Sándor utca, a Károlyi-kert és a Szabadság tér története. A tematikus kiállítást kiegészíti még egy különterem, amibe a budapesti hostelekből gyűjtötték össze a látogatók által itt hagyott dolgokat, ami vicces kavalkádot ad.

93 darab lakat

A kiállítás első helyszíne az Erzsébet tér, a talált tárgy pedig 93 darab lakat.

„T. K. r. főtörzsőrmester 2014. február 24-én adatgyűjtés céljából megjelent az V. kerületi Erzsébet téren, a „Szerelmesek fájánál”, mivel az azon lévő lakatok közül 93 darabot ismeretlen személy megrongált és elhagyott. A rongálási kárértéket, valamint a sértetteket megállapítani nem lehet, mivel a lakatokat szerelmespárok helyezik el ott, amiket általában csak keresztnévvel látnak el. Ebből következik, hogy a kilencvenhárom lakat 186 személy tulajdona, akik kilétét nem lehet megállapítani. Mivel mindegyik lakat más és más, ezért azok értéket sem lehet megállapítani.”

A lakatokat nézegetve és a neveket olvasva az is kiderül, hogy az 18. század elejéig ez a hely a városkapun kívül esett és temetőként funkcionált. A temető kerítését csak a 18. század végére bontották le, és ezek után vásártérként működött a hely. Az Újvásár teret csak 1858-ban nevezik át Erzsébet térré, - ekkor már tíz éve annak, hogy színház áll a téren. A mai területet uraló buszállomás 1949-ben épült meg Nyíri István tervei alapján. Az épületet akkoriban nagyon sok kritika érte, modern letisztultsága ugyanis nem felelt meg a sztálinbarokk elvárásoknak. Ez persze csak egy rövid összefoglaló, történt még a téren egy-két dolog, és persze ha valaki a lakatjára ismer, az nyugodtan haza is viheti.

Károly, bőrönd, templom

Minden tárgyat és helyszínt nem tudunk részletesen bemutatni, úgyhogy csak a kedvenceinket emeljük ki a kiállításról. Az elveszett lakatok mellett imádjuk Karcsit, a nyuszit, aki tulajdonképpen nem tárgy, de mégiscsak talált, hiszen a Károlyi kertben bukkantak rá az ijedt kis nyuszira, négy évvel ezelőtt. A kerületi vezetés aztán némi tanácskozás úgy döntött, megtartják Karcsit, ő lesz a kerület nyula. Azóta is ott lakik tehát a parkban egy ketrecben és a gondnok eteti, de bárki megnézheti. Karcsinak csak a neve változott, időközben ugyanis olyan hatalmasra nőtt, hogy átnevezték Károllyá. Károly amúgy részt vett a Mentés másként kiállítás megnyitóján is, természetesen kicsinosítva.

Másik nagy kedvencünk egy Bazilika mellett talált bőrönd, ami az egyik legrejtélyesebb tárgy a kiállításon. A bőrönd, a benne lévő tárgyak alapján minden bizonnyal egy turistáé volt, rejtély azonban, hogy miért volt ráterítve egy hatalmas és nehéz, hímzett faliszőnyeg. Ki cipelne ilyet magával? Mivel a bőröndöt veszélyes tárgynak ítélték, a teret lezárták, órákig tartó munkával tűzszerészek és kutyák átkutatták. Mégsem jelentkezett senki a kofferért, órák múlva sem. Elvesztette volna? Vagy szégyellte, hogy ekkora galibát okozott a csomag? Sosem fog kiderülni.

"2013. 05. 05-én 16 óra 45 perckor, V. Zs. közterületi gyalogos járőrszolgálata végzése közben a Szent István tér 2. szám előtti pad mögött, szemben a szökőkúttal egy kék gurulós bőröndöt, rajta egy szőnyeggel fedezett fel. A helyszínen tanúkutatást végzett a táska tulajdonosának feltatlása érdekében, mely azonban nem vezetett eredményre. V. Zs. ekkor értesítette parancsnokát, aki intézkedett a terület lezárásáról és a tűzszerészek értesítéséről. A terület lezárása után a helyszínre érkezett a Tűzszerészszolgálat három tagja és egy bombakutató kutya."

A csomag tartalma többek között:

- 1 db kb. 210 x 150 cm nagyságú szőtt faliszőnyeg kézi hímzéssel, a hozzá tartozó kb. 155 cm-es farúddal
- 1 db Bensen és Hedges márkájú üres cigarettásdoboz
- 1 db hálózsák szürke és kék színű
- 1 db Wellaton márkájú hajfesték (rézvörös)
- 1 db narancsszínű sál
- 1 db női top felső (piros)
- 8 db tampon, OB márkájú dobozban, zacskózva
- 2 db női alsónemű

És miközben a bőrönd tartalmán és a hatalmas faliszőnyegen hüledezünk, a kiállításon eközben mindent megtudunk a Bazilikáról is. Hogy olyan hosszan épült (közel 50 évig), hogy a „majd megadom, ha felépül a Bazilika” kifejezés már szállóigévé vált Pesten. Hogy Hild József eredeti terveit Ybl Miklós alaposan átdolgozta a saját elképzelései alapján, főleg azok után, hogy a Hild által tervezett kupola egyszer csak úgy, ahogy volt, összeomlott. Olyan erővel dőlt össze az akkori óriási, 50 méternél is magasabb kupola, hogy a környéken álló házak ablakai mind kitörtek. Évekig tartott, mire elhordták a törmeléket, és újrakezdték az építkezést. Ybl majdnem kétszer akkora, 96 méteres kupolája aztán végül a helyén maradt, és a Parlament tornyával együtt ma is ez a legmagasabb pontja Budapestnek.

Mindent hátrahagyva

És a végén álljon itt a Mentés másként kiállítás legmeghatóbb talált tárgyának története:

"2014. 04. 14-én, 23 óra 04 perckor T. T. rendőr törzsőrmester gyalogos szolgálatteljesítése közben gyanús csomagot fedezett fel a Nagy Ignác utca – Markó utca kereszteződésében kihelyezett köztéri hulladékgyűjtő mellett. A fekete nylon zsák szemrevételezése után vélelmezhető volt, hogy azt tulajdonosa elhagyta. A csomag átvizsgálása után az V. kerületi Rendőrkapitányságra vitték a tárgyakat."

A csomag tartalma:

- 1 db alsónadrág
- 2 pár zokni
- 1 db férfi rövidnadrág
- 1 db férfi póló
- 1 db borotvahab és borotva
- 1 db fogkrémes tubus
- 1 db fogkefe
- 1 db sötétkék férfi piperetáska, melynek tartalma: személyes levelezés, családtagok fényképei, szabaduló igazolás a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetből 2014. 04.14-i keltezéssel.

A csomagot hátrahagyó személy az iratok alapján éppen aznap szabadult a börtönből. Az első dolga az volt, hogy minden cuccát, és az addigi teljes életét ott hagyta a fogház előtt, a kuka mellett. Azóta sem jelentkezet érte senki.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető december 15-ig, hétköznap 10 és 16 óra között és szombaton 10 és 14 óra között. ImagineBudapest, 1053 Budapest, Királyi Pál utca 18.