Több kórust is padlóra küldhet az Emmi döntése

2014.10.31. 18:38

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma januártól elveszi a kiemelt minősítést a Bárka Színháztól, a Szent Efrém Férfikartól, az Orfeo Zenekartól és Purcell Kórustól. A Pécsi Harmadik Színház viszont bekerül a kiemelt szervezetek közé. Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a kórust anyagilag rendkívül súlyosan érinti a döntés, hiszen így elesnek mintegy 8 millió forint állami támogatástól.

A kiemelt státusz elvesztésének hátterében az áll, hogy az együttes nem főállásban foglalkoztatja művészeit, ami pedig feltétele lenne a listán maradásnak - magyarázta. Bubnó Tamás hangsúlyozta: nem vitatják a döntés jogosságát, de úgy érzik, az együttes továbbra is rászolgál az állami támogatásra, ezért méltányos lenne annak pótlása más forrásból; utóbbira a szaktárcától ígéretet is kaptak - tette hozzá.

A nemrég Magyar Örökség Díjjal és Budapest Márka címmel kitüntetett együttes művészeti vezetője jelezte azt is, hogy a folyó évad fellépéseit a támogatással kalkulálva tervezték - eddig mindössze egy indiai turnét mondtak le óvatosságból -, ezért elengedhetetlen lenne a források pótlása. Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus vezetője az MTI kérdésére szintén azzal magyarázta a kiemelt minősítés elvesztését, hogy nem tudják státuszba venni művészeiket. Ez a többnyire projekt-alapon működő régizenei együtteseknél egyébként természetes helyzet - tette hozzá.

A művészeti vezető elmondása szerint különféle pályázati forrásokból próbálják majd pótolni a kieső összeget, hozzátéve, hogy reményeik szerint a futó évad összes tervezett előadását meg tudják tartani. Mint megjegyezte, sajnos hozzá vannak már szokva a finanszírozás bizonytalanságához. A jelenleg nehéz helyzetben lévő Bárka Színház, amelynek átadás-átvétele - a Józsefvárosi Önkormányzattól állami tulajdonba kerülése - 2012 márciusa óta húzódik, szintén elvesztette kiemelt minősítését.

A költségvetési törvény csütörtökön benyújtott tervezetében ugyanakkor 178,9 millió forintot irányoznak elő a teátrum támogatására a Miniszterelnökség fejezetében szereplő külön soron. Az MTI péntek délutánig nem tudta elérni Seress Zoltán színházigazgatót. Ugyancsak kikerült a kiemelt minősítésű szervezetek köréből a Concerto Budapest volt fenntartója, a Zenei Alapítvány, ez azonban technikai jellegű változás. A kiemelt minősítésű előadóművészeti szervezetek listáján egyetlen újoncként a Pécsi Harmadik Színház szerepel.

Az elsősorban kortárs darabokat játszó teátrum a 2014/2015-ös évadban huszonnégy produkcióval, köztük három saját bemutatóval várja a közönséget. Pécs város közgyűlése szeptember végén újabb öt évre Vincze Jánost nevezte ki a színház igazgatójának. A nemzeti minősítésű előadóművészeti szervezetek körében nem volt változás. Az egyetlen módosítás, hogy a Budapesti Operettszínházat az állami fenntartású szerezetek közé sorolták, míg korábban a magyar állammal közszolgáltatási szerződést kötött szervezetek között szerepelt.