Robotszínház jön Budapestre, bakizás kizárva

2014.11.04. 16:59

 

Nem mindennapi színházi adaptációt mutatnak be pénteken a Trafóban, ahol Frank Kafka Az átváltozás című novellájában változik a főhős svábbogár helyett robottá. A beszédre és érzelmi reakciókra is képes android központi szerepet kap Oriza Hirata robotszínházában. Az android egy REPLIFE S1-es darab, amit az Osakai Egyetemen fejlesztettek öt évig egy robotszínházi projekt keretében, és a Trafóban előadott színdarabban is helyet kap. Oriza Hirata a japán bábszínházhoz hasonlítja a robotok szerepeltetését, csak ameddig a bábok nem változnak, addig a robotok folyamatosan fejlődnek. Ennek ellenére a robot még így is előre beprogramozott szöveget mondd, vagyis a bakizás kizárva.

Hirata a világhírű Hiroshi Ishiguro robotika-szakértővel dolgozott együtt, eddig öt különböző színdarabot hozva létre, de Az átváltozás az első, amit nem japán nyelven adnak elő. A Pepper nevű androidot egyébként Ishiguro saját magáról mintázta, de nem csak a robot számít nagy névnek az előadásban, Samsa édesanyját például az az Iréne Jacob alakítja, aki 1991-ben elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a cannes-i filmfesztiválon.

Színészrobot - Frank Kafka átváltozás című novellájában

Az előadás előtt fél 6-tól kerekasztal-beszélgetést is tartanak a Trafó kávézójában az okostechnológiákról, mesterséges intelligenciáról és a robot színházi jövőjéről, amin maga a színdarab rendezője is megjelenik.