Németh Kristóf nem nyal segget

2014.11.06. 16:16

Németh Kristóffal, a Játékszín igazgatójával készített interjút mai számában a Magyar Narancs. A Barátok köztből ismert színész 3 millió forintért vásárolta meg két éve, pályázat nélkül a Játékszínt. A Narancs most a vásárlás körülményeiről kérdezte Németh Kristófot, aki szerint nem a politikai kapcsolatai, hanem leginkább rámenőssége és ügyessége révén jutott verseny nélkül az akkor üresen álló színházhoz. Németh szerint ő egyszerűen csak bekopogott az MNV-hez (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt), hogy nem adnák-e el a színházat.

A korábbi színház egyébként azért csődölt be, mert az állam megvonta a támogatását, egy évvel később Németh Kristóf színháza azonban már 63,4 millió forint támogatást kapott. A színházi vásárlás részleteire egyébként azért kérdezett rá ismét a Magyar Narancs, mert a 168 óra egyszre már hiába kérte az adás-vételi szerződés körülményeit. A lap akkor szerette volna megismerni az adásvétel körülményeit, ezért megkérték az MNV-t, hogy belenézhessenek a Játékszín vagyonfelmérésének a jegyzőkönyveibe. A vagyonkezelő válaszában azonban azt közölte, hogy „a vagyonértékelést nem áll módunkban rendelkezésre bocsátani, mert a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

Németh most azt mondja, nem azért kapta meg ő a színházat, mert Lévai Anikó közben járt az érdekében (Orbán Viktor felesége ott volt a premier előadáson, így sokan azt sejtették, az ő keze is benne lehet abban, hogy Németh ilyen jutányos áron jutott a színházhoz). Németh szerint az sem lett volna jobb, ha pályázat van, hiszen aki pályázat útján nyer, azt is támadják.

Németh szerint rosszindulatú dolog azt feltételezni, hogy „ami másnak nem jut eszébe, azt csak úgy lehet megvalósítani, hogy valaki seggeket nyal.” Németh Kristóf hangsúlyozta, nincs köze a színház bezáratásához, és nem az ő kapcsolatai állnak e mögött. Németh szerint azonban teljesen egyértelmű, hogy „soha nem lesz egyenlő a pálya” mindenkinek.

A főváros egyébként nem régen döntött Centrál Színház eladásáról, ezért összehasonlításképpen 192 millió forintot kérnek.