Legyen ön a Nemzeti Múzeum igazgatója!

2014.11.18. 23:52

Szereti, ha a munkahelye frekventált helyen, szép épületben van? Ha a kollégái műveltek, a kertjében diákok olvasgatnak? Esetleg szeretné végre egyszer ön megmondani a szigorú teremőröknek, hogy mihez ne nyúlkáljanak? Vagy csak szívesen flangálna éjszakánként titokban koronázási palástban a római kőtárban? Ezt az állást önnek találták ki!

Az emberi erőforrások minisztere pályázatot írt ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára. A kormány honlapján kedden közzétett kiírás szerint a főigazgatói kinevezés határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt jelent, legfeljebb 5 év határozott idejű magasabb vezetői beosztásra történő megbízással.

A főigazgató feladatai közé tartozik egyebek mellett:

  • az intézmény gyűjteményi, tudományos, felsőoktatási, kiállítási, közönségkapcsolati és kommunikációs munkájának irányítása, ellenőrzése
  • az éves munkatervek kidolgozása, a teljesítménymutatók értékeinek meghatározása

Az álláshoz szakirányú egyetemi végzettség és szakképzettség kell, legalább öt éves múzeumi szakmai tapasztalat, vezetői gyakorlat, a tárgyalásszintű idegennyelv-ismeretet, valamint kiemelkedő, szakirányú tudományos tevékenység.

Ha ez mind megvan, nem kell más, mint néhány irat és igazolás, valamint ki kell dolgozni egy középtávú vezetői programot. A pályázókat a pályázati határidő lejártát követő 21 napon belül szakmai bizottság hallgatja meg. A bizottság munkájában a miniszter képviselője is részt vesz.

Mondjuk mindez sajnos mit sem ér, ha ön a miniszternek nem szimpatikus, magáról a főigazgatói megbízásról ugyanis végül ő dönt, nem a bizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói beosztása 2015. február 1-jétől tölthető be. Ekkor jár le a jelenlegi főigazgató, Csorba László ötéves vezetői mandátuma.