Mi kerül egy hordozható Phillips-magnón 1,5 millió forintba?

2014.11.18. 18:04

Legalább 6000 dollárért, vagyis durván 1,5 millió forintért találhat gazdára a dallasi Heritage aukciósház decemberi árverésén egy hordozható magnó, amely a hatvanas évek elején még ismeretlen Beatles együttes 1962-es hamburgi fellépését rögzítette, írta az MTI.

A Phillips márkájú hordozható magnóval a hamburgi Star Clubban rögzítették azt a felvételt, amelyből később a zenekar első élő albuma készült Live! At The Star-Club, Hamburg, Germany címmel. A hangfelvevő Ted "Kingsize" Tayloré volt, a liverpooli Kingsize Taylor and the Dominoes zenekar vezetőjéé. A két csapat egy időben játszott a Star Clubban. Taylor John Lennon engedélyével készítette a felvételt egy plafonra szerelt mikrofon segítségével, a készítés pontos dátuma nem ismert. A felvétel évekig nem került elő, majd Brian Epstein, a Beatles menedzsere rossz minőségére hivatkozva elutasította Taylor javaslatát az album kiadására.

Ám végül az 1970-es években mégis megjelent a koncertfelvétel. A Heritage Auctions december 6-i árverésén együtt árverezik el a Philips magnót egy mikrofonnal is rendelkező Grundig hordozható magnóval, amely szintén Taylor tulajdonában volt, azt a felvétel megszerkesztésére használta.

A csomag részeként eladásra kínálják az Epsteinnek bemutatott felvétel másolatát, és a végül kiadott koncertalbum két példányát is. A zenetörténet nagyjainak relikviáit bemutató árverésen kalapács alá kerül többek között az a három mikrofon is, amelybe a Beatles-tagok szülővárosuk, Liverpool legendás Cavern Clubjában énekeltek csaknem háromszáz fellépésük nagy részében. Az ezüst mikrofonok is abból az időből származnak, amikor a később világhírnévre szert tevő zenekar nem volt több, mint egy kevesek által ismert helyi banda. A mikrofonok előzetes becslések szerint darabonként ötezer dollárért (1,2 millió forintért) találhatnak új tulajdonosra.