Bojkott és balhé a 2015-ös biennálé miatt

2014.11.24. 10:49 Módosítva: 2014.11.24. 13:44

Bálint Anna kritikus és Kertész László művészettörténész, a megszüntetett Képzőművészeti Lektorátus korábbi vezetője bojkottálni akarja a 2015-ös Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállításának pályázatát,  írja  az Artportal.hu.

November elején ugyanis Balatoni Monika, a külügyminisztérium addigi munkatársa lett a Biennále magyar részvételéért felelős nemzeti biztos Gulyás Gábor után. A bojkottra felhívók most azt sérelmezik, hogy Balatoninak a kultúrdiplomácia múltja ellenére sincs semmi szakmai tapasztalata a kortárs művészetben,

nyilvános szerepléseivel és az idei felhíváshoz csatolt bevezetőjével kínos kontextust teremtett a magyar részvétel számára.

A bojkottálók az emberi erőforrások miniszterét, Balog Zoltánt is szidják, amiért

a biennálék egy híján 100 éves története során eddig példátlan módon megfelelő szakmai kompetenciákkal nem rendelkező személyt nevezett ki.

Emellett kihangsúlyozták, hogy a biennálék biztosa a 19. századtól kezdve mindig művészeti szakember volt, ezért lemondásra szólítják fel Balatoni Monikát.

A felhívás eddigi kéttucat aláírója között van a 2005-ös magyar kiállítás kurátora is. A tiltakozók Balatoni Monika távozásáig bojkottálják a Velencei Biennále Magyar pályázatát.