Gyarmati Fanninak dedikálta Radnóti, most az öné lehet

2014.11.26. 07:07

A műtárgygyűjtők a következő napokban Radnóti Miklós özvegyének hagyátékából két árverésen is szemezgethetnek, írta a Világgazdaság.

Gyarmati Fanni 102 éves korában hunyt el, idén februárban, decemberben megjelenik a titkos naplója, tárgyai, könyvei pedig budapesti aukciókon lesznek hozzáférhetőek. Részletes végrendeletet hagyott hátra, amit fontosnak gondolt irodalomtörténet számára, még életében odaadta a MTA Kézirattárának.

Mint arról már írtunk, Gyarmati Fanni hetven éven át őrizte Radnóti Miklós személyes tárgyait és könyveit, sosem költözött el a Pozsonyi úti lakásból, amelyben Radnótival együtt éltek, itt őrzött mindent  102 éves korában bekövetkezett haláláig.  Ezért is tűnt aztán furcsának, hogy a hetven éven keresztül megőrzött tárgyakat és könyveket most elárverezik; sokan arra számítottak, emlékmúzeum lesz a lakásban.

A képzőművészeti anyagot – elsősorban barátoktól és tanítványoktól kapott ajándékokat – három helyen árverezik. Virág Judit őszi aukcióján már négy tételt indítottak, elég nagy volt az érdeklődés. A legutolsó darab, Szántó Piroska Szeptemberben című olajképe például 90 ezer forintról indult, végül 1 milliónál fejeződött be érte a licit, ami soha nem látott összeg egy jelzés nélküli Szántó Piroska műért, és a galéria által megadott becsértéknek is ötszöröse.

A következő aukció a Radnóti házaspár hagyatékából november 30-án lesz, az Arte Galéria aukcióján. 18 műtárgy kerül a piacra, közülük 10 beazonosíthatóan személyesen Radnótié volt, köztük egykori szerelmétől Beck Judittól 1941-ben a születésnapjára kapott, dedikált tusrajz 32 ezer forintos kezdő áron.

A Központi Antikváriumban december 5-én 28 tétel, Gyarmati Fannitól származó könyv került be az árverési anyagba, legtöbbje a költőnek és feleségének szóló dedikációt is tartalmaz. A legmagasabb kikiáltási áron, 400 ezer forintról Radnóti Fifinek szóló ajándéka indul, az 1932-es szegedi kis kalendárium, első lapján Radnóti kézirásával “egyetlennek” dedikációval.

A kalendáriumról és az árverésről a Könyvesblogon olvashat részletesebb cikket.