Két újabb közszolgálati adót akar a Fidesz

2014.12.01. 17:35

Az Országgyűlés kulturális bizottsága hétfői ülésén a médiatörvény módosításáról szóló törvényjavaslatról tárgyalt, írja az MTI.

Az ülésen a fideszes Dunai Mónika kifejtette:

A javaslattal Dunai szerint végre pontot tehetnének az EU-ban négy évvel ezelőtt, az európai és a magyar médiaszabályozásról indult vitára, mivel a javaslat pontjai megfelelnek az uniós szabályozásnak.

A  független Szabó Szabolcs szerint a kereskedelmi tévék elleni támadás üzenetét lehet kihallani a Fidesz javaslatából:

gyakran hallani, hogy az egy cégbe összevonás hatékonyabb lesz, azonban ennél jobb érvet kellene találni a javaslat mellett.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes elmondta:

Az esztelen centralizáció újabb elbocsátásokhoz vezethet, és ez már a negyedik leépítés lenne a közmédiában.

Az MSZP nem tartja elfogadhatónak a javaslatot, már csak azért sem, mert nem derül ki belőle, hogy a közmédia mire, mennyit költene, és ki ellenőrizné a költéseket, valamint hogy mi lesz a cégek vagyontárgyaival.

Dunai Mónika ezt követően arról beszélt, hogy a közmédia független, ez több ponton törvényileg van biztosítva. Hangsúlyozta:

Az a fontos, hogy a közmédia megerősödhessen, és ezt segíti, hogy még két csatorna indítását biztosíthatják a jogszabállyal. Nem centralizációról van szó, kevésbé bürokratikus lesz a rendszer, és elbocsátásokról sincs szó a javaslatban.

A bizottság végül 9 igen szavazattal - 3 nem és 2 tartózkodás mellett - döntött a javaslat tárgysorozatba vételéről.