Drágán adták Marilyn Monrole leveleit

2014.12.07. 16:27

Majdnem 80 ezer dollárért, nagyjából 19 millió forintért kelt el Joe DiMaggio válni készülő feleségéhez, Marilyn Monroe-hoz írott szerelmes levele egy hétvégi aukción – írja az MTI.

Az árverésen Monroe levelezésének egyes darabjaira, illetve más személyes dokumentumaira is lehetett licitálni. A Beverly Hills-i árverésen Monroe második és harmadik férjével, Joe DiMaggio baseballjátékossal és Arthur Miller íróval váltott leveleit is áruba bocsátották.

A DiMaggio-levélért – azt, amiben a sportoló azért könyörög Monroe-nak, hogy ne hagyja el – egy egy anonimitást kérő gyűjtő 78 125 dollárt fizetett. A Darren Julien aukciósház rendezvényén összesen több mint kétszáz tételt, leveleket, fotókat és egyéb dokumentumokat kínáltak eladásra.

A gyűjtemény egyik kiemelkedő darabja az a Monroe-levél, amit a színésznő Arthur Millernek írt; ebben a leghíresebb hollywoodi szexszimbólum a saját bizonytalanságairól is írt.

Kétszeresen nehéz megérteni, hogy te, a legkülönb és legcsodálatosabb emberi lény, engem választottál.

– írta Monroe. A kézírásos levél 43 750 dollárért, nagyjából 11 millió forintért talált gazdára.

Marilyn Monroe 1962-ben halt meg, 36 éves korában, drogtúladagolás miatt. A levelei először a színésznő mentorához, Lee Strasberghez kerültek, aki továbbadta azokat egy barátjának – az ő családja bocsátotta árverésre a gyűjteményt.