Hatszázmilliót és drága ingatlant ad a milliárdos bankárnak a kormány

2015.01.05. 15:41

Évi kétszázmillió forintos támogatást kap a Kogart (Kovács Gábor Művészeti Alapítvány) az Emberi Erőforrások Minisztériumától 2015 és 2017 között. Ez összesen 600 millió forintos támogatást jelent, sőt, Kovács Gábor bankár gyűjteménye számára egy ingatlant is biztosítanak, méghozzá igen gyorsan, január 31-ig. Az erről szóló határozat a Magyar Közlöny december 30-i számában jelent meg.

A Kogart megsegítése egyébként nem egyedi jelenség, a milliárdos bankár már a szocialista vezetéssel is jóban volt, Hiller István 2008-ban évi 50 millió forintos támogatást ígért neki, igaz, akkor ezt végül nem tudta maradéktalanul igénybe venni az alapítvány. A Kogart-gyűjtemény ellen már akkor bojkottot hirdetettek a művészeti szakemberek, Kovács Gábor művészeti gyűjteményét többen giccspalotának titulálták.

Kovács Gábor műgyűjtő szerepe mindig is vitatott volt a művészeti szakemberek körében, többen – például a Műcsarnok igazgatója, Petrányi Zsolt – nem voltak hajlandóak vele együtt dolgozni, mivel szakmaiatlannak tartották a munkáját és gyűjteményének koncepcióját. Kovács Gábor egyébként már többször kifejezésre juttatta, hogy nem érdeklik a „trendi művészettörténészek, mert rajtuk túl is van élet”. Egy HVG-interjúban azt is világossá tette, akár Fekete Györggyel is szívesen együtt dolgozna, és nem tartja ördögtől valónak a szalonkiállítás ötletét.

A határozat megjelenése után a Magyar Narancs azt írta, információik szerint a Várbazár épületét kapja meg a Kogart, és vele együtt Kovács Gábor. A tavaszi megnyitó óta ugyanis még mindig nem dőlt el, mi lesz a Várkert Bazár kiállítótereinek a sorsa, sok művészeti szakember szerint alkalmatlanok kiállításra. A tervezett nagyszabású Csontváry-kiállítás például azért marad el, mert a festő képei nem férnek be a termekbe. Ennek ellenére meglehetősen furcsának tűnik, hogy az állam egy magánalapítványba öl több százmilliót, ahelyett, hogy egy állami fenntartású múzeumot támogatna. De nem példa nélküli, ha mindkét fél jól járna az együttműködéssel. 

Az biztos, hogy a Kogart állami segítség nélkül nem tudna működni, úgy tudni, Kovács Gábor már az Andrássy úti palotát is árulja,  miközben egy másik ingatlantól is megvált nemrégiben, és sokszor fizetést sem kapnak az alapítvány munkatársai, régóta nem is szerveztek nagyobb szabású kiállítást. Az állam olyan szempontból járhat jól, hogy végre meg tudják tölteni a Várkert Bazár üresen álló kiállítótereit. 

L. Simon László nyáron még azt mondta, nem kap állandó kiállítást a Várkert Bazár, nagyobb időszaki kiállításoknak adnak majd otthont, például a nyárra tervezett Csontváry-kiállításnak. Ezután derült ki, hogy a Várkert Bazár gangos terei alkalmatlanok egy ilyen nagyszabású kiállításra. Az Indexnek nyilatkozó Mélyi József művészettörténész szerint egyébként a Várkert Bazár koncepciója úgy, ahogy van, elhibázott, hiszen úgy jött létre egy, a Műcsarnokkal megegyező méretű, 2000 négyzetméteres kiállítótér, hogy nem találták ki előre a funkcióját. 

Máshol is akad példa arra, hogy magángyűjteményt támogat az állam, de ez mindig úgy történik, hogy van valami ellentételezés az egyezségben. Tehát az állam is nyer valamit, akár úgy, hogy a későbbiekben övé lesz a gyűjtemény, mondta el kérdésünkre Mélyi József művészettörténész. A Magyar Közlönyben megjelent határozatban azonban nem látszik körvonalazódni ilyen egyezség – ez volt a probléma annak idején a Hiller István által nyújtott támogatással is. „Ráadásul Kovács Gábor gyűjteménye nem egy specifikus gyűjtemény, semmi nem emeli például a Nemzeti Galéria vagy akár a Kiscelli Múzeum gyűjteménye fölé. Ennek ellenére egyedüli támogatott magángyűjteményként, három év alatt több pénz kap, mint a Nemzeti Galéria éves költségvetése. 600 millió forint rengeteg pénz, főleg úgy, hogy a közgyűjtemények alig kapnak valami támogatást. Ez olyan mintha az állam nem bízna a saját intézményeiben.”

Kerestük a Miniszerelnökség parlamenti államtitkárságát, hogy valóban a Kogart gyűjteménye költözik-e a Várkert Bazárba; azt a  választ kaptuk, hogy „egyelőre nincs olyan döntés, hogy a Kogart az épületegyüttes bármelyik részébe beköltözne”.

Helyreigazítás

Nem helyénvaló az az állítás, miszerint a Várkert Bazár teljes egésze üresen áll, hiszen A Várkert Bazár 2014 augusztus végi megnyitása óta a déli palotákban és az északi, úgy nevezett Testőrpalotában folyamatosan vannak ideiglenes kiállítások.