RTL Csoport: vannak tárgyalások a magyar kormánnyal a reklámadóról

2015.01.31. 11:45

Vannak tárgyalások az RTL Csoport és a magyar kormány között a reklámadóról, mondta a társaság egyik vezetője egy szombati német lapinterjúban, írja az MTI.

Anke Schäferkordt, az RTL Csoport társ-vezérigazgatója a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban megjelent interjúban - amely elsősorban a társaság németországi tevékenységéről szól - a reklámadóra vonatkozó kérdésre elmondta, hogy megterheli a magyarországi üzleti eredményt a "magas" reklámadó, "amellyel a kormánypárt nyomást akar gyakorolni" az RTL Klubra.

Hozzátette, hogy az RTL Csoport panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál a reklámadó miatt és "megindított jogi lépéseket". Mindazonáltal "jelenleg vannak tárgyalások a magyar kormány és az RTL Csoport között", és "tudomásunk szerint a kormány a reklámadóról szóló törvény módosításán dolgozik" − mondta Anke Schäferkordt, aki hozzátette, az RTL tovább folytatja független hírszolgáltatását.

Ahogy arról két napja beszámoltunk, A reklámadóról is beszélt egy háttérbeszélgetésen Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán szerint luxemburgi nyomásra kezdtek neki a tárgyalásoknak a reklámadóról − tehát azt nem Lázár János, hanem az RTL-Group kezdeményezte. Még nem dőlt el semmi, de a kormányfő nem enged a reklámadóból befolyt 7-10 milliárd forintnyi bevételből - tehát ha az RTL adója csökken, máshonnan kell elvonnia ezt az összeget.

A Népszava két napja arról írt, hogy öt százalékra szállítják le a reklámadó mértékét, a kábelszolgáltatóktól pedig sérelem nélkül kérhet programdíjat az RTL Klub, mely cserében "szoftosítja" híradóját és hírháttér műsorait. Az Index forrásai szerint azonban ennél jóval szofisztikáltabban megy az egyezkedés, nem egyenes követelésekkel, hanem inkább finom üzengetésekkel.