Bayer: Gyalázatos, amit művelsz, Lajos!

2015.02.06. 14:23 Módosítva: 2015.02.06. 14:53

 Te is tudod, én is tudom, kedves Lajos, hogy nélküled már nem lenne Fidesz. Már 94 óta nem lenne. De amit most művelsz, az gyalázatos

– írja Bayer Zsolt "Tényleg" című publicisztikájában, amely péntek délután egy óra után pár perccel jelent meg a Magyar Hírlap oldalán. Az írás még azelőtt született, hogy kiderült, lemondott a Simicska-médiabirodalom teljes vezetése. Bayer arra a hírre reagált, hogy Simicska Lajos csütörtök este azt nyilatkozta a Népszavának: totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány valóban bevezeti az RTL-lel való békülés jegyében az 5 százalékos reklámadót.

Bayer a cikkben azt veszi végig, szerinte miért nem lehetséges a médiaháború, miért nem lehetséges, hogy a Simicska érdekeltségébe tartozó médiák ezentúl az Orbán-kormány kíméletlen kritikusai legyenek. Felsorolja az általa ismert újságírókat, és ilyen kérdéseket tesz fel például, mint hogy

Simicska: Bayer egy geci, és adja meg a tartozását!

Simicska Lajost péntek délután a Hír24 szembesítette Bayer mondataival.

Simicska: Ezt mondta?
Riporter: Igen.
Simicska: Na, akkor én meg annyit mondok, egy mondatot, hogy: légy oly kedves, ha fölidéznéd, hogy mennyivel tartozol nekem, ha megadnád a tartozásodat, az jó lenne.
Riporter: Mennyivel tartozik önnek Bayer Zsolt?
Simicska: Fejből nem tudom megmondani. Sok-sok millióval. De ha megadná, az jó lenne.
Riporter: Sokan vannak ilyenek a Fideszből, akik tartoznak önnek?
Simicska: Ne akarjon túl sokat. De miután ez a geci ilyet nyilatkozott rólam, a gecit is lehozhatja, nyugodtan, a geci egy állandó jelzője ennek a görénynek, tehát nyugodtan lehozhatja, miután ilyet nyilatkozott rólam, majd akkor nyilatkozzon, ha megadta a tartozását felém.

  • "Csermely Péter barátom jövő héttől felfedezi majd magában a baloldali liberális értékek engesztelhetetlen képviselőjét?"
  • "Borókai Gábor Mészáros Tamás-féle, takonyszerű vezércikkeket fog írni a „jobboldal” anti-európaiságáról és demokrácia-ellenességéről?"
  • "A Lánchíd rádió átveszi Bolgár Gyugyót a Klubtól? De legalább ismétli? És Csintalan Sándor ismét meg(vissza)tér az övéihez?"

Azzal folytatja, hogy szerinte a Hír Tv nézői, a Magyar Nemzet olvasói fejében sem lehet végrehajtani egy ilyen fordulatot. "Azért nem, kedves Lajos, mert a nézőitek és olvasóitok nem milliárdokért lettek a nézőitek és olvasóitok. Hanem csak úgy. Holmi meggyőződésből. Miképpen médiabirodalmad megmaradt munkatársai is meggyőződésből mondják és írják amit mondanak és amit írnak" – írja Bayer.

Simicskának ennél keményebbet is beszól: "Ha pedig az adó NEM fizetést azonosítod a sajtószabadság és a demokrácia meglétével, akkor végképp elment az eszed, kedves Lajos. Amúgy tényleg: mennyi pénz lenne elég neked?"

A publicisztika végén zárójelben megjegyezte Bayer, hogy miután megírta ezt a cikket, értesült a Hír TV, Magyar Nemzet és Lánchíd rádió vezetőinek lemondásáról. Azt írta:

Nevezettek nagyobb része a barátom. Nem véletlenül. Le a kalappal, Uraim! Respect!