Művészetet akarsz? Adj alkoholt!

2015.02.12. 20:58

Alkohollal fizethetnek a látogatók egy pénteki szentpétervári művészeti rendezvényen – írja a BBC. A „Művészet alkoholért” programot most pénteken, Valentin-nap előtt tartják, a szervezők az orosz Facebookon, a VKontaktén azt írták; azokat várják rá, akik a művészetbe szerelmesek.

„Jobban értesz az alkoholhoz, mint a művészethez? Többet költesz ivásra, mint amennyibe a mi munkáink kerülnek? Hagyd ezt, és cseréld el értékes italaidat felbecsülhetetlen értékű festményekre” – olvasható a csak 18 éven felülieknek szóló esemény beharangozójában.

1isCUEtDFl4
Fotó: Alekszej Kirjanov / vkontakte.ru

A szervezők azt írják, hogy egy, az 1920-as és 1930-as években még ismert gyakorlatot élesztenek most újra. "Picassótól Ilja Kabakovig minden jól ismert művész ezt csinálta. Többek között Marc Chagall és Salvador Dalí is készített címkéket a Mouton-Rothschild üvegeire egy láda borért cserébe” – nyilatkozta a csoport egy ukrán portálnak.

A szervezőket több kritika is érte a Vkontaktén, a legtöbben azt tették szóvá, hogy szerintük ez az akció reklám az alkoholnak. Az egyik felhasználó szerint „legközelebb cigarettára vagy drogokra fogják csereberélni a festményeiket. Ukrajnába vagy Európába kellene menniük a projektjeikkel, Szentpéterváron nem szabadna egy üveg whisky szintjére lehúzni a művészetet".