153 milliós hiány a szombathelyi szimfonikusoknál

2015.02.13. 15:14

A Nyugat.hu értesülései szerint komoly bajba került a szombathelyi szimfonikus zenekar és annak vezetője, Mérei Tamás. Azt már januárban lehetett sejteni, hogy valami nem stimmel hiszen a sikeres zenekari vezetőt könyvelőjével együtt azonnali szabadságra küldték. Az ok: az önkormányzat tulajdonában lévő zenekarnál felmerülő nagy hiány.

Indult ugyan belső vizsgálat, de ennek végét az önkormányzat nem várta meg, hanem azonnali hatállyal elbocsátotta Méreit. A januári vizsgálat a lap infói szerint most zárult le, és azt is tartalmazza, hogy azt Mérei saját maga jelentkezett Puskás Tivadar polgármesternél, hogy beszámoljon a hiányról. Persze nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy 

2012-2014 között 153 millió forintos hiány keletkezett a zenekarnál. Vagyis évente hozzávetőlegesen 50-60 millió. 

A Nyugat.hu úgy értesült, mindez be nem érkezett pályázati pénzekből, visszalépett szponzori bevételekből, vagy fedezett nélkül meghívott fellépők díjaiból tevődött össze. A zenekar éves költségvetése átlagosan 400 millió forint. Az ellenőrök a könyvelés átvizsgálása során megtalálták az elmúlt 3 év ki nem fizetett számláit - külön mappákban. Kiderült, hogy a zenekar évről évre nem teljes körű elszámolásokat adott le a városnak, amit a vizsgálóbizottságnak a gazdasági vezető el is ismert.

Mérei Tamás nem ment el a meghallgatásra, és az ügy lezárásáig nem is nyilatkozik. Ha a hiányra nem találnak elfogadható magyarázatot, az önkormányzat vélhetően hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést.