Milyen Oszkár?! Márhívó meg Romanes!

2015.02.20. 16:54
Szerencsére hétvégére kitavaszodik kicsit, a jó időnek pedig nemcsak az udvaron vagy a természetben, hanem akár a bulinegyedben is örülhetünk. Putyin, vodka, törpe nők, bugyik, sör, valamint Simicska és a gecik gondoskodnak, hogy legyen miről mesélni a következő hét elején. Programajánló.

Vodka, Putyin, rave (péntek)

Tavaly év végén lelkesen üdvözöltük az Európa Kiadó dalait újraértelmező fiatal zenekarok feldolgozáslemezét, amelyen feltűnt többek között a Hangmás, a Gustave Tiger és a Somersault Boy is. Menyhárt Jenő zenekara ezúttal a Millenáris teátrumában koncertezik majd, ahol meglepetésvendége az X-Faktorból és pornós múltjáról is ismert Krasznai Tünde lesz majd. A koncert előtt slam poetry melegíti be a közönséget. Péntek, 20:00, Millenáris Teátrum (Budapest, II. kerület, Kis Rókus utca 16-20.)

Kelet-Európa egyik leggusztustalanabb produkcióját, a szentpétervári Little Biget hozza el a Paper Plane Recordings Budapestre, akiket egyaránt emlegetnek a Die Antwoord orosz reinkarnációjaként, valamint a vodka, a rave és Putyin kulturális követeiként. A csapatot két törpe nő és két szétvarrt pacák alkotja. Előttük A Számban is versenyző Gazsi Rap Show zenél majd. Az első ötven érkezőt ráadásul vodkashotokkal várják majd! Péntek, 20:30, Corvintető (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1-2.)

S. Moreira, az ígéretes jövő előtt álló Slow Life kiadó főembere látogat el a Lärm sokadik szobabulijára. A kiadó limitált hanglemezeket gyárt, amiket aztán pillanatokon belül el is adnak a világ különböző lemezboltjaiban, New Yorktól egészen Tokióig. Moreira egyébként Spanyolországból költözött az elektronikus zene európai fellegvárába, Berlinbe, és ezúttal Budapesten is megmutatja, mit tud. Péntek, 23:00, LÄRM (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet)

Első születésnapját ünnepli egyik kedvenc magyar kiadónk, az ASAN, amyely a napokban két új EP-t kiadott. Az ünnep alkalmából lesz klippremier, lemezbemutatót tart Yapo, fellép a Sör és Fű, Zomblaze, Iamyank, Cadik, és még sokan mások. "Köszi mindenkinek akik segítették, támogatták a kiadó munkáját, ott voltak a bulikon, kiállításokon, és hallgatták a lemezeket, dalokat" – üzenik a születésnaposok. Péntek, 19:30, RoHAM Bar (Budapest, VII. kerület, Dohány utca 22.)

Várhönek márhón egy nyitmákhívó (szombat)

A pokolnál is hangosabb lett az Óriás zenekar Ossian-feldolgozása miatti hiszti, írtuk korábban. A sajátosan újraértelmező Egyedi Péter zenekara ezúttal a Rohamban koncertezik majd. Előttük a hatvanas és hetvenes évek bűvkörében élő The Qualitons és A Szám középdöntőjéig jutó Hello Hurricane zenél majd. "Órákon meghót egy jó meghívó, jeee!" Szombat, 20:00, RoHAM Bar (Budapest, VII. kerület, Dohány utca 22.)

Rövidesen azután, hogy rabosítás lett az első magyarországi Tommy Ramone-emléktábla ügyéből, az egyik legautentikusabb magyar Ramones-tributezenekar, a Romanes zenél majd a nevét szintén a Ramones egyik számából kölcsönző Beat on the Bratben. A koncert után egyetlen este erejéig összeállnak Budapest legnagyobb garázsrockkerei, és szuper, sörlocsolós bulit csapnak majd. Szombat, 20:30, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Punk Farsangot tartanak a Vittulában, ahol olyan zenekarok lépnek fel, mint a szlovén Real Life Version, a Camp Koala, a Tankcsapda92, valamint az elképesztően friss Simicska és a gecik is! Utánuk beöltözős buli is lesz, lehet majd farmerből, szoknyadarabokból és bugyikból készült felvarrókat is kapni. Elég punk! Szombat, 20:00, Vittula (Budapest, VII. kerület, kertész utca 4.)

Hetedik alkalommal rendezik meg az ELTE 24 órás filmvetítését, amely ezúttal az elnyomottak és az elnyomók küzdelmét állítja a középpontba. Meg lehet nézni például a Fehér Istent, a Büszkeség és bányászéletet és a Leviatánt is. A vetítések szombat délben kezdődnek és másnap délig tartanak, így akár éjszaka vagy hajnalban is beugorhatunk megnézni valamit, buli után, levezetés gyanánt. Szombat, 12:00, Toldi mozi (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Milyen Oszkár? (vasárnap)

Igazi zenei ínyencségnek ígérkezik a Fred Frith Trio és Hauschka vasárnapi müpás koncertje. Frith egy angol improvizációs művész, gitáros és multiinstrumentalista, aki dolgozott már a Residentsszel és Brian Enóval is, 1990-ben pedig díjnyertes dokumentumfilm is készült róla Step Across the Border címmel. A düsseldorfi Hauschka, polgári nevén Volker Bertelmann, a preparált zongora egyik mestereként kekszes zacskóval, kupakokkal és különböző csecsebecsékkel teszi izgalmasabbá hangszere megszólalását. Az Abandoned City című albumával érkezik Budapestre. Vasárnap, 20:00, Művészetek Palotája (Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.)

Még el sem kezdődött az Oscar-gála, a rendezvény helyszínét, a Los Angeles-i Dolby Theatre környékét máris egy kamu bombariadó miatt kellett lezárni. Ha biztonságban szeretné élvezni a gálát, akkor az Ankertben a helye, ahol a Ne bántsátok a feketerigót! című, '62-es film után kvíz és esélylatolgató kerekasztal-beszélgetés is lesz, majd az élő közvetítés alatt közösen lehet izgulni a kedvenceinkért. Vasárnap, 19:00, Ankert (Budapest, VI. kerület, Paulay Ede utca 33.)