Két Pázmány Péter-posztilla került elő

2015.02.27. 10:37

A ritkaságokat a gyöngyösi Szent Bertalan Kincstár könyvgyűjteményének feldolgozása során találták, írja a Heol.hu. Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchényi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tárának vezetője a lapnak elmondta, hogy a Pázmány Péter beszédeit tartalmazó kötetet először 1636-ban adták ki Pozsonyban. Pázmány a halála előtt kezdte el összegyűjteni az egyházi év vasárnapjaira és főünnepeire írott beszédeket, és ez az utolsó mű, ami még életében megjelent. A szakirodalom úgy tartja, hogy ez az egyik legnagyobb hatású munkája.

A kötetet gyakorlatilag egész Magyarország területén forgatták a 17–18. században. Újrakiadására 1695-ben került sor, ennek két példánya került elő a múlt héten Gyöngyösön. A kötetek különlegességét az adja, hogy eddig nem is tudtak a létezésükről. A két ritkaság Gyöngyösön marad.

Postilla, Posztilla: szoros értelemben szentírási szakasz vagy egész könyv prédikációs célú magyarázata a 13. századtól. Tágabb értelemben homília, prédikáció, ill. homíliagyűjtemény, főként a protestánsoknál; a szentmisében olvasott szentírási részek és miseszövegek magyarázata. (Magyar Katolikus Lexikon)