Budapest omladozó kincsei, a titkos udvarok

2015.03.13. 10:29

Sebestyén László fotográfus Titkos udvarok címmel nyitott kiállítást, amely oda enged betekintést, ahová – ismerősök, barátok, vagy egyszerűen csak a megfelelő kapukód híján – egyébként valószínűleg be sem tehetnénk a lábunk. A fotós tősgyökeres budapesti, akárcsak a képein látható épületek.

Az épületek szigorú geometriájában a lelket keresem. Emberek nélküli világot, amely fényeivel, mállott falaival, fényesre koptatott macskaköveivel és omladozó pompájával emlékezik azokra, akik itt éltek, s élnek ma is. Itt, Budapesten.

Sebestyén 1968-ban született, és több újság, magazin és napilap, képszerkesztőjeként, illetve fotósaként is dolgozott. Számos könyv elkészítésében vett már részt, 2011-ben pedig Fénytörődés címmel saját albuma is jelent meg.

A fotós nemrég sorozatban örökítette meg a jellegzetes pesti és budai paloták belső tereit a Budapest folyóirat számára is. Az egykor talán szebb napokat is megélt udvarokat egy nehézkes, fadobozos, lábon álló kamerával fényképezte.

Az analóg fotográfia a csendet jelenti. A megállást, a töprengést, a tervezést, a komponálást, a kép születésének előkészületeit. A pillanat szeretetét ebben a zajos, időt hajszoló digitális őrületben. Egy kép, egy helyszín és ezernyi gondolat

– mesél az alkotói folyamatról Sebestyén, aki olyan helyszíneken fényképez, amelyekért nemcsak az Udvarbolondok lennének oda. Képeinkért kattintson!

A Titkos udvarok című kiállítás április negyedikéig tekinthető meg a a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületének kisgalériájában, a könyvtár nyitvatartási idejében, azaz hétfőtől péntekig 10 és 20 óra között, szombaton pedig 10-től 16 óráig.