A miskolci polgármester kirúgta a Miskolci Színház igazgatóját

2015.03.18. 16:06

Felmentik Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját - értesült az InfoRádió. Kiss Csaba az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, minden előzmény nélkül tegnap délelőtt behívatta Kriza Ákos polgármester, és közölte vele, hogy a színház belső feszültségei miatt veszélyben érzi a következő évadot, így felmenti őt.

Kiss Csaba azt mondta, értetlenül áll a döntés előtt, mivel a színház kitűnő eredményeket produkál, az ország egyik legjobban működő intézménye. A polgármesterrel folytatott megbeszélésen is hangsúlyozta: 134 ezer jegyet adnak el évente, 600 előadásuk van egy évadban, és a gyerekprogramoktól kezdve a háttérbeszélgetéseken és nagyszínházi produkciókon át minden területen teltházzal működnek. Kiemelte: kiegyensúlyozott a gazdálkodásuk is, soha nem fordult elő, hogy az előre meghatározottnál több pénzre tartottak volna igényt.

A belső feszültségekről Kiss Csaba azt mondta, hogy szerinte az egy színházban természetes, de a jövő évad különösen jónak ígérkezik - tette hozzá. Kesselyák Gergely, Zsótér Sándor és Lukáts Andor rendez majd Miskolcon.

Az igazgató felmentéséről a ma öt órakor kezdődő közgyűlésen döntenek, amelyre - mint mondta - Kiss Csabát meg sem hívták. Így egyelőre arra sem tudott választ adni, hogy mikortól venné át más a teátrum vezetését.

Kiss Csaba 2012 óta vezeti a Miskolci  Nemzeti Színházat,  Koltay Gábor volt a másik pályázó, őt ütötte ki a versenyből. Akkor sem a társulat, sem a szakmai bizottság nem Kissre szavazott, így többen mondták, hogy politikai okai vannak a kinevezésének, a szocialista frakció ki is vonult a szavazásról. A dolog érdekessége, hogy Kiss elődjét, Halasi Imrét is Kriza Ákos menesztette annak idején. A Miskolci Színház egyébként a legnézettebb vidéki színház.  

Kerestük az ügyben Kiss Csabát, de nem sikerült elérnünk.