Megegyezés született a zsűri kialakításának új szempontjairól

2015.04.22. 15:17

Megegyezett egymással a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság elnöksége arról, hogy a júniusi Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) zsűrijébe mindkét szervezet négy-négy jelöltet állít önállóan. A Magyar Teátrumi Társaság erről szerdán tájékoztatta az MTI-t.

„A POSZT zsűrije ezentúl nyolctagú lesz, a két szakmai tulajdonos négy-négy jelöltjéből áll, akiket ki-ki a saját tagszervezeteivel egyeztetve, önállóan állít. A két társaság úgy látja, hogy így meg tudnak nyilvánulni saját szempontjaik és preferenciáik és a közös gondolkodás egyaránt” – olvasható a közleményben, amely felidézi, hogy a két szervezet a POSZT-tal kapcsolatban kialakult helyzetet elemezve, az eddigi gyakorlatra alapozva egyezett meg a zsűri kialakításának új szempontrendszerében. Mindezt abban a reményben is tették, „hogy a versenyből kilépni szándékozó színházak visszatérnek, és teljessé teszik a POSZT-válogatók által összeállított programot”.

A POSZT körül az elmúlt hetekben azért alakult ki vita, mert a Színházi Kritikusok Céhe jelöltje, Csáki Judit nem került be a zsűri tagjai közé. Az akkor még héttagú szakmai zsűri névsorát egyébként május elején tervezték nyilvánosságra hozni. Minderre válaszul a céh kilépett a Magyar Színházi Társaságból, az Örkény István Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulata pedig azt közölte, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt. A POSZT szakmai zsűrijét az eddigi gyakorlat szerint a szakmai szervezetek javaslata alapján a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság – a találkozót szervező nonprofit kft. két kisebbségi tulajdonosa – állította össze egyetértésben. A korábbi nyilatkozatokból kiderült, hogy a kritikuscéh jelöltét a teátrumi társaság nem fogadta el.

Az új megállapodás alapján kiválasztott zsűritagok névsorát a szervezők májusban hozzák nyilvánosságra.