Hol fog állni a Rubik-kocka-múzeum?

2790071 3a3fbee6f04c795b29d23a56dc0f9f12 x
2015.04.24. 07:46
Évek óta nincs semmi hír a Rákóczi híd budai hídfőjéhez tervezett, Rubik-kocka alakú kiállítási központról, pedig idén már el kellett volna kezdeni az építését. A tervről maga Rubik Ernő is azt mondta korábban, hogy alaposabban át kellene gondolni.

2012. március 30-án még mindenki hurráoptimista volt: a magyar kormány és Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos óriási médiafelhajtás közepette jelentette be:

2014-ben Rubik-kockát formázó múzeum épül a Rákóczi híd budai hídfőjénél, ami az elmúlt 1100 év kiemelkedő magyar szellemi teljesítményeit bemutató központ lesz.

A grandiózus tervekkel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök és Rubik Ernő feltaláló közös szándéknyilatkozatot is aláírt.

Orbán a Párizsi Áruházban tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Rubik-kocka a magyar szellem szimbólumának is tekinthető, és abban bízik, hogy

az új, a világhírű találmányt idéző, a magyar szellemi teljesítményeket bemutató központ a 21. századi magyar újjászületés szimbóluma lesz.

A magyar Playboy-cézár álmodta meg a Rubik-kocka-múzeumot

Radnay Péter, a Playboy volt főszerkesztője, aki jelenleg a Chello Central Europe produkciós igazgatója kreatív főtanácsadóként jegyezte 2012-ben a Rubik-múzeum projektet. A Párizsi Udvarban tartott sajtótájékoztató szerint még 2009-ben civilként álmodta meg,

milyen lenne, ha Budapest is rendelkezne egy olyan múzeummal, amely modern szimbóluma lenne a városnak, ahol a mai fiataloknak megmutatják, amire az ország büszke lehet.

Szerettük volna megkérdezni Radnai Pétert, miért hanyagolta el az elmúlt 3 évben szellemi gyermekét, a Rubik-kocka-múzeumot, de a cikk megjelenéséig nem kaptunk tőle választ.

A közös szándéknyilatkozat értelmében az építkezést a Rubik-kocka feltalálásának negyvenedik évfordulóján, 2014 tavaszán kellett volna elkezdeni

a grandiózus tervekből azonban a mai napig nem valósult meg semmi.

A Rubik-kocka alakú múzeum ötletét 2014-ben már maga Rubik Ernő sem tartotta annyira jó ötletnek az Indexnek adott interjújában:

Ennek a hírnek a legrosszabb üzenete a kocka formájú ház volt; a kockát szoborként fel lehet állítani, de épületként nem. A médiában mégis ez ülepedett le, mert a koncepciórajz, ami vizualizálta a tervet, túlságosan úgy nézett ki, mint a kocka.

A feltaláló a tavalyi Index-interjúban az épület alapkőletételének késlekedését azzal indokolta, hogy még a pozitív gondolatokat is nehéz konkretizálni, de

jobb későn, mint rosszul.

Rubik Ernő, Orbán Viktor, a magyar kormány és a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos a Rubik-kocka-múzeum tervének előkészítése és a megvalósítás során széles körű konzultációt akart folytatni az intézmény tartalmi koncepciójáról

  • a Magyar Tudományos Akadémiával,
  • a Budapesti Műszaki Egyetemmel,
  • a Magyar Építész Kamarával,
  • a Magyar Építőművészek Szövetségével,
  • a Magyar Művészeti Akadémiával,
  • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával,
  • a Magyar Turizmus Zrt.-vel,
  • az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Szellemi Örökség Szakbizottságával,
  • Tarlós István főpolgármesterrel és a fővárosi önkormányzattal
  • és a helyszínválasztás szerint illetékes budapesti kerületi önkormányzattal.

Az épület elkészülésének lépései pedig ezek lettek volna a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos tervei szerint:

  1. 2012-ben: végleges helyszínválasztás a tudományos, kulturális, gazdasági, turisztikai, műszaki, jogi és közigazgatási megvalósíthatóság mérlegelésével,
  2. 2013-ban: az intézményvezetői pályázat lebonyolítása, a tervező kiválasztását szolgáló nemzetközi tervpályázat lebonyolítása, a tervek elkészítése és engedélyeztetése, a kivitelezési pályázat kiírása,
  3. 2014-ben: a kivitelezés megkezdése, az intézmény kialakításának és működésének részletes meghatározása,
  4. 2014 és 2017 között: kivitelezés, a működés megkezdése.

Egyelőre viszont csak annyi történt, hogy tavaly ilyenkor a Közbeszerzési Hatóság pályázatot írt ki

Rubik Kiállítási Központ nemzetközi tervpályázathoz kapcsolódó építész és mérnöktanácsadói tevékenység

témakörben.

Mi lesz a Magyar Géniuszok Házának sorsa?

Fogalmunk sincs. Kerestük az ügyben Orbán Viktor miniszterelnököt, a Miniszterelnökséget, Kovács Zoltán kormányszóvivőt, a Magyar Művészeti Akadémiát, sőt, Radnai Pétert is, de a cikk megjelenéséig nem kaptunk tőlük választ.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint Kósa Antal, a Rubik-központ egyik projektvezetője és Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos későbbre ígért tájékoztatást.