Harc a Zeneakadémia élén

DSC 1220
2015.04.26. 21:56 Módosítva: 2015.04.26. 21:59

Kaotikus helyzet alakult ki a Zeneakadémián, az Index több forrásból származó értesülései szerint ugyanis Kupper András, a kormány által az intézmény élére helyezett kancellár pénteken valamennyi vezető beosztású dolgozóval azt közölte: felfüggeszti vezetői megbízásukat.

A zeneakadémiai ügyről vasárnap először a Fidelio.hu számolt be, bár a komolyzenei portál lapunk értesüléseitől eltérően nem felfüggesztésről, hanem visszavont vezetői megbízásokról írt. A lap szerint Kupper András és az intézmény szakmai vezetése (a rektor és a szenátus) viszonya sosem látszott felhőtlennek, a héten pedig kifejezetten elmérgesedett. Mint írják, kedden a Zeneakadémia húsztagú szenátusa egyhangúlag szavazta le a kancellár előterjesztéseit, az SzMSz-re vonatkozó javaslatát a kancellár még az ülésen visszavonta, erről így szavazni sem lehetett (holott azt konszenzussal már február végéig meg kellett volna alkotni).

Kupper András pénteki döntése a Fidelio.hu szerint azt jelenti, hogy a vezetők közül bárki csak megbízott igazgatóként folytathatja munkáját. Végleges kinevezésekre csak új pályáztatások nyomán kerülhet sor – ezeket a pályázatokat viszont csak egy elfogadott SzMSz-nek megfelelően lehet kiírni, hiszen egy új SzMSz azt is jelenti, hogy bizonyos szervezeti egységek tartalma esetleg megváltozik, így újfajta vezetői pozíciók jöhetnek létre.

Az egyik érintett vezető az Indexnek lényegében megerősítette a Fidelio hírét a vezetői megbízásokkal kapcsolatban. Szerinte ugyanakkor a kancellár nem a visszavonás, hanem a felfüggesztés szót használta, vagyis azt mondta, hogy felfüggeszti a vezetői megbízatásukat, és arra hivatkozott, hogy ehhez törvény által meghatározott joga van. A felfüggesztés azonnali hatállyal meg is történt.

Forrásunk szerint a következő lépés most az lesz, hogy hétfőn minden vezetőt várni fog egy papír: alá kellene írniuk, hogy megbízott vezetőkként látják el azt a feladatot, amit eddig is végeztek. Az érintetteknek eddig meghatározott időtartamra szóló szerződése volt, a megbízott vezetőség viszont csak arra az időre szól, amíg az új SZMSZ elfogadása után kiírják és elbírálják az új pályázatokat. Az érintettek szempontjából tehát a pénteki fejlemény gyakorlatilag szerződésbontáshoz hasonlít, forrásunk szerint a vezetők az aláírás előtt alaposan elolvassák majd az eléjük tett papírt, tájékozódnak a törvény adta lehetőségekről.  Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy lesz, aki nem írja alá.

Az Index vasárnap telefonon utolérte Kuppert, aki azt mondta: írásban várja a kérdéseinket, de azokra – bár mi mielőbbi reagálást kértünk tőle – csak hétfőn fog majd válaszolni; illetve megjegyezte, hogy épp helyreigazítást ír a Fideliónak, de nem árulta el, mely állításokat sérelmezi. Emailben végül megkérdeztük tőle, milyen oka volt a vezetők felfüggesztésére, illetve mi várható hétfőn a Zeneakadémián. Amint válaszol, közzétesszük.