Halálra ítélték az egyiptomi elnököt

2015.05.16. 12:33

Halálra ítélték az első, demokratikusan megválasztott egyiptomi elnököt, írja a CNN. Mohamed Murszi a vád szerint 2011-ben külföldi terrorszervezetek segítségével tört ki börtönéből. Az ítéletet, több mint 100 hasonló döntéssel együtt még jóvá kell hagynia az ország legfőbb jogi méltóságának, a főmuftinak.

Murszi 2011-ben a Hamasz és a Hezbollah segítségével szabadult ki börtönéből, és vele együtt szökött meg 20 ezer további rab is. A 2012 júniusában megválasztott, 2013 júliusában katonai puccsal megbuktatott elnököt korábban már 20 évre ítélték az ellene tiltakozók megkínzásáért.

Murszi szökési ügyében elítélték a Muszlim testvériség két vezetőjét, Mohamed Badit, és Mohamed Szaad al-Katatnit is. Egyiptom katonai puccsal hatalomba került vezetése a Muszlim testvériséget terrorszervezetnek minősítette, és betiltotta.

A vádpontok közt kémkedés

Egy további olyan perben is ítélet született, amelyben Murszi szintén a vádlottak között van, de ebben azonban róla nem hoztak döntést, írta az MTI. Az ebben az eljárásban emelt vád szerint a 2013. július 3-án megbuktatott elnök és társai "külföldi szervezeteknek kémkedtek Egyiptomon belüli terrortámadások végrehajtásának céljával". Az ügyészség állítása szerint Mursziék egyebek mellett az iráni Forradalmi Gárdát látták el biztonsági jelentésekkel.

Ez utóbbi perben 16 vádlott halálbüntetését vizsgálhatja felül Sauki Ibráhím Allám mufti. Az elítéltek között van a Muzulmán Testvériségből alakult, időközben feloszlatott Szabadság és Igazságosság párt főtitkára, Mohamed el-Beltági, és Heirat es-Sáter, a testvériség vezetőjének helyettese is.

Mindkét perben július 2-án születik végleges döntés.