Nem kell a franciáknak II. János Pál szobra

2015.05.20. 10:34 Módosítva: 2015.05.20. 10:40

Franciaországban lebontásra kötelezte a bíróság II. János Pál pápa egy vidéki kisvárosban álló szobrát, de Kocsis Máté Budapestre, a VIII. kerületi II. János Pál pápa térre hozatná Zurab Cereteli alkotását, írja a Napi Gazdaság. A francia bíróság szerint ugyanis

 a szobor léte ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel.

A lap szerint a pápát ábrázoló szobor kálváriáját előrevetítette, hogy a francia igazságszolgáltatás már 2010 januárjában törvénytelennek talált egy, a megyei önkormányzat által az emlékmű felállításához nyújtott 4500 eurós, mintegy 1,35 millió forintos támogatást.

A Napi Gazdaság úgy tudja, Tata polgármestere, Michl József befogadná a szobrot, („ha már a szabadság országa nem akarja”), de Józsefváros polgármestere, Kocsis Máté is örömmel felállítaná az egykori Köztársaság téren, ami ugye most már hivatalosan is II. János Pál pápa tér. Már május 13-án kiírta a Facebook-oldalára:

Franciaországban elbontásra ítélték II. János Pál pápa egyik szobrát, mert túl nagynak találták a keresztet… No comment. Az alábbi Facebook-csoport tagjai hazánkba hoznák a szobrot. A Józsefvárosi Önkormányzat anyagi és erkölcsi értelemben is a kezdeményezés mögé áll, a II. János Pál pápa téren kiváló helye lenne!

Valóban alakult is egy Fogadjuk be II. János Pál pápa szobrát elnevezésű Facebook-csoport: jelenleg közel 2000 tagja van.