Tényleg minden író alkoholista?

2015.06.01. 15:39

Június 3-án indul a Margó Irodalmi Fesztivál, amin például a címben feltett kérdésre is hamar választ kaphatunk, ha ellátogatunk szerdán a nyitóeseményre, az úgy nevezett irodalomtörténeti Feelgoodra.

  • Valóban létezik a mulatozás és a művészet között szoros kapcsolat? Milyen szerepet tölt be az alkohol- és droghasználat az alkotáslélektanban? Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész és Falvai Mátyás a beszélgetés házigazdái, egy fiatal költőt és egy pszichológus szakértőt látnak vendégül. A beszélgetés Brückner János A lánglelkűek című kiállításhoz kapcsolódik. (Június 3. szerda, 17 óra. PIM)
  • Kedd este nyílik a Margó általam egyik legjobban várt eseménye, Valuska Gábor kiállítása. Valuska Gábor, a Margó és egyéb irodalmi események fotósaként régóta bejáratos a magyar írókhoz. Híres íróinkról készített képeit végre mindenkivel megosztja a Boldog családok mind hasonlóak egymáshoz című kiállításán. A képek által beleshetünk Bereményi Géza, Grecsó Krisztián, Dragomán György és felesége, Szabó T. Anna, valamint Esterházy Péter és Kemény István életébe. De a kiállítás nem csak az írókat, hanem rokonaikat is bemutatja, minden itt felsorolt írónak van ugyanis egy híres rokona, - a gyereke, vagy testvére. Képein a híres írók híres rokonait is bemutatja. (Hadik Kávéház, megnyitó: június 2. 19 óra.)
péterfy-5038 60cm
Fotó: Valuska Gábor
  • Másnap, június 4-én este is érdemes lesz kóborolni a városban, hiszen 22 magyar íróval találkozhatunk, négy különböző helyszínen, az Irodalom éjszakáján. Fel sem tudom sorolni ki mindenki olvas fel műveiből, meghatározott tematika szerint, de ott lesz többek között Maros András, Nádasdy Ádám, Karafiáth Orsolya, Csurgó Csaba, Ugron Zsolna, D. Tóth Kriszta. Zárásként  Irodalom éjszakája afterparty a Toldiban!   (Pontos helyszínek és időpontok a honlapon.)
  • Szintén csütörtöki esemény a viszonylag új Sántakutya igazmondó show következő része, amelyen most öt Aegon-díjas író, Barnás Ferenc,Csaplár Vilmos, Esterházy Péter, Péterfy Gergely, Spiró György fog szerepelni. A Sántakutya lényege, hogy a részvevőknek 15 percig, kell magukról és az életükről sztorizni, papír nélkül, kötetlen formában. (június 4. 18.00 Dumaszínház)
  • Karafiáth Orsinak egyébként önálló estje lesz a Margón belül új könyvéhez, az Él!-hez kapcsolódva. Ez már pénteken, június 5-én este lesz, egy zenés-táncos performansz keretében, ami az írónő új kötete köré épül, melynek versei a veszteség, a szégyen, a magány kérdéseit járják körül. A versekből dalszövegek készültek, és azokra külön tánckoreográfia. (Június 5. 19.30. PIM udvar)
  • Ha ennek vége, érdemes a PIM Udvarban maradni, ahol az idei Margó egyik legjobb eseménye kezdődik este fél kilenckor, a "Vers vagyok" című Petri-emlékest. 15 éve halt meg Petri György, rá emlékezve Erdős Virág, Győrffy Kata, Horváth Kristóf, Kemény István, Kemény Lili, Kukorelly Endre, Simon Márton, Závada Péter adják elő kifejezetten erre az alkalomra írt, Petri Györgyről szóló műveket. Ezután a költő megzenésített verseit adja elő a Bob és Bobék Orchestra.
  • Marad még bőven program szombatra is, például Dragomán György estje. Bár őt mindenki világhírű könyvével, a Fehér királlyal azonosítja (a könyvet 18 nyelvre fordították le és most készül a filmváltozat is). De azt kevesen tudják, hogy Dragomán zenenovellákat is ír, mivel nagy zenerajongó. A Cry Me a River című esten ezeket a novelláit olvassa fel, sőt az is lehet, hogy egy kicsit zenélni is fog. De ha ő nem, akkor Hó Márton biztosan. Az íróval Winkler Nóra beszélget. (június 6. 18 óra, PIM Díszterem)

Hol egy öntudatos dzsudászrajongó káromkodása visszhangzik, hol egy plázában felcsendülő koreai csajpopsláger ragad a gyanútlan vásárló fülébe, hol egy halott anya sanzonjai idéződnek meg a húsleves fölött.

  • Az estét a PIM udvarban egy Rájátszás koncert zárja, abból az alkalomból, hogy éppen négy éve, az első Margó Feszten indult el annak idején a Rájátszás, - azaz amikor a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai, valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Ebből az alkalomból egy új felállással jelentkezik a Rájátszás, a megszokott arcok helyett Áfra János, Fehér Renátó, Kemény Zsófi, Korbucz Sonya, Nagy István, Szabó Benedek, Vitáris Iván, valamint Jancsovics Máté és Weil András zenélnek majd. (Június 6. 20.30 PIM Udvar)

A Margó Feszt június 3-7 között lesz, további programok a honlapon és a Facebookon, minden program ingyenes. Szintén könyves program június 4–8. között a 86. Ünnepi Könyvhét, az összes programját megtalálják a www.unnepikonyvhet.hu oldalon.