Hazárd megye lordjai sem úszták meg a konföderációs zászló botrányát

2015.06.25. 00:24

Nem készülhet több játékautó a Hazárd megye lordjai című sorozathoz, miután a licencjogokkal rendelkező Warner letiltotta a konföderációs zászlóval ellátott General Lee másának gyártását, írja a Rolling Stone.

A lépés nem sokkal azután történt, hogy Nikki Haley, Dél-Karolina állam kormányzója azt kezdeményezte, hogy vegyék le a konföderációs zászlót Charlestonban az állami törvényhozás épülete elől. Később a Wal-mart és a Sears áruházláncok, valamint az eBay és az Amazon is jelezte, hogy beszüntetik a konföderációs zászló árusítását.

A zászlót a polgárháborúban használták a rabszolgatartó déli államok, és bár népszerű popkulturális szimbólum is lett, tulajdonképpen a fehér felsőbbrendűség szimbóluma is lett, és mint ilyen, sokak jóérzését sérti.

A konföderációs zászlóra azután szálltak rá, hogy egy 21 éves rasszista fiatalember, Dylann Roof kilenc feketét is megölt Charleston egyik templomában, a mészárlás után Roofról ugyanis több olyan kép is napvilágot látott, amelyeken konföderációs zászlóval pózol.

A General Lee játékmásai tehát hamarosan lekerülnek majd az üzletek polcairól, a sorozatot azonban ennek ellenére sem veszik le a tévéképernyőkről – állítólag máig nagyon népszerű az Államokban.