A Washington Post titkosítja a cikkeit

2015.06.30. 19:34

Titkosítani kezdte az oldalainak egy részét a Washington Post annak érdekében, hogy a hackerek és kiberkémek nehezebben tudják követni, mit olvasnak az olvasók. Ezzel a módszerrel a WP egyes cikkeinek a cenzúrázása is nehezebb az olyan országokban, ahol cenzúrázzák a netet, írja a BBC.

Egy sajtószabadságot védelmező alapítvány még 2014-ben hívta fel az online hírújságok figyelmét arra, hogy itt lenne az ideje HTTPS protokollal védeni az olvasókat, mert sok nyugati kémügynökség próbálja meg monitorozni egyes hírportálok olvasóit.  Az amerikai NSA és a brit GCHQ például a WikiLeaks olvasóit követte.

A HTTPS protokol alkalmazásával a WP digitális zavart kelt a felhasználók és a cég szerverei között információ áramlásban. Ezzel nem csak az oldal látogatói lesz nehezebb monitorozni, de cenzúrával szűrni az egyes oldalakat is nehezebb lesz. "Ha a látogatók HTTPS-en keresztül csatlakoznak az oldalunkra, csak az látszik, hogy a WP-t látogatják, de az nem, hogy pontosan melyik cikket olvassák. Ehhez hasonlóan az internetet cenzúrázó országok sem tudják cikkenként cenzúrázni az oldalunkat, hanem az egészet le kell tiltaniuk" - írta a lap.

A WP azzal is számol, hogy a titkosítási eljárás miatt visszaesik majd a hirdetők száma, mert nem biztos, hogy minden hirdetés betöltődik HTTPS-t használva.