Még nem kutatott az államilag pénzelt kutatóintézet

2015.07.14. 12:12

A májusi költségvetési tervezetből kiderült, hogy a kormány a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémiának összesen 6,6 milliárd forintnyi költségvetést különít el, ezen belül is 174,4 milliót adott egy ismeretlen intézménynek, és 143,2 milliót az ismeretlen intézmény székhelyének felújítására. Ez az intézmény a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet, amiről most az Origo cikke alapján kiderült, hogy tulajdonképpen másfél éve léteznek, de még sokat nem tettek le az asztalra.

A kutatóintézetnek jelenleg két munkatársa van, a Pécsi Tudományegyetem Alkotmányjogi Tanszékének adjunktusa, a jogász végzettségű dr. Kocsis Miklós, és még egy fő, aki adminisztrációs feladatokat lát el. Az Origo szerint Kocsis feladata felállítani az intézetet, majd átadni egy szakmabeli vezetőnek. Kocsis azt mondta, hogy többek között az teszi alkalmasra a feladatra, hogy „közel százötven publikációja között számos művészetigazgatási-művészetelméleti munka szerepel.” A nyilvánosan elérhető publikációs listájában egy ilyen sem szerepel, kivéve azokat, amik az MMA-ról szólnak.

Az intézet feladata a kutatás lenne, amit ősztől meg is kezdenének, ám még nincsen kutató sem, aki ezt a munkát végezhetné. A tervek szerint tíz is dolgozna az intézetnél. Kocsis szerint jelenleg

széles körű konzultációk folynak a kutatási koncepciók kialakításáról. 


Az Origo rákérdezett az intézet tervezett munkájára is, állítólag ösztöndíjakat osztanának, lenne egy tanácsadó testülete, a kutatók „művészetelméleti és módszertani elemzéseket fognak végezni a magyar művészet területén, társadalomtudományos eszközökkel”, készítenek majd belső és külső elemzéseket műalkotásokról, de egyelőre a Budakeszi úton található Hild-villa felújításáról tárgyaltak. Aminek az Origo szerint még nem kezdődtek el a felújítási munkálatai.