Aj Vej-vej már Münchenben van

2015.07.30. 23:06

Nem sokkal azután, hogy Aj Vej-vej négy év után visszakapta útlevelét, az avantgárd kínai művész már Münchenben van, írja az MTI. Az 58 éves, rendszerkritikus Ajt korábban már több alkalommal is meghívták Németországba, az Egyesült Államokba és Angliába a kiállításainak megnyitóira – sőt, volt, ahol oktatási lehetőséget is ajánlottak neki –, a kínai hatóságok azonban nem engedélyezték neki, hogy elhagyja az országot.

A repülőtéren tucatjával várták az újságírók, akiknek elmondta, hogy Münchenben felkeresi azt az orvost, aki évekkel korábban megműtötte őt, majd néhány nap múlva Berlinbe utazik, ahol a hatéves kisfia is él. (Ő egyébként szintén a müncheni reptéren várta az apját.) Ezután Londonba is ellátogat, hogy előkészítse a szeptemberben nyíló kiállítását, majd meg is nyissa azt.

Egy probléma azonban akadt: a brit hatóságok nem adták meg neki a kért hathónapos üzleti vízumot, csupán háromhetes tartozódást engedélyeztek számára. Döntésüket azzal indokolták, hogy a képzőművész kérelmében nem vallotta be, hogy büntetett előéletű. Aj Vej-vej ezt tagadja, szerinte a korábban ellene folyó kínai eljárás nem büntetőjogi, hanem adminisztratív jellegű volt.

A háromhetes, szeptember kilencedikétől érvényes vízum miatt a művész már nem lesz ott Nagy-Britanniában, amikor Hszi Csin-ping kínai elnök hivatalos látogatást tesz majd a briteknél októberben. Sophie Richardson, a kínai Human Rights Watch igazgatója szerint egyértelműen politikai indíték áll Aj vízumügyének hátterében. Ahogy fogalmazott:

A brit kormány így próbál túlzott tiszteletet mutatni a kínai vezetőség felé, amely közismert a politikai nézeteiket békésen kifejtő emberek üldözéséről.

Tim Marlow, a művész tárlatát befogadó Királyi Művészeti Akadémia vezetője azt mondta, azon sem lepődne meg, ha Aj Vej-vej végül úgy döntene, hogy inkább mégsem utazik Londonba.

Közben az is kiderült, hogy a berlini Képzőművészeti Egyetem három évre szóló vendégprofesszori állást ajánlott fel neki, és már akár a téli szemeszterre is munkába állhat.