Rengeteg oktató távozhat a BKF-ről

2015.08.24. 12:41

Információink szerint több, egyes hírek szerint közel 40 tanár mondott fel a Budapesti Kommunikációs Főiskolán, miután úgy gondolják, komoly hiányosságok akadályozzák az oktatást az intézményben. Lemondott posztjáról Szabó Gábor operatőr, a kameraman BA és operatőr művész MA vezetője, ezt a BKF már a Facebookon is megerősítette, helyette Liszkai Tamás lesz a megbízott szakvezető.

„Úgy ítéljük meg, hogy a feltételek továbbra sem adottak ahhoz, hogy a szeptemberben induló félévben olyan színvonalon tudjunk oktatni, amely a szak akkreditációja, valamint a saját szakmai mércénk szerint elvárható lenne. Ezért akármennyire nehéz is számunkra ezt a döntést meghozni, nem kívánunk tovább tanítani a BKF-en. Mivel tanítványainkat nem szeretnénk magukra hagyni, ezért felajánljuk számukra a személyes konzultáció lehetőségét az iskolai kereteken kívül" - írta Szabó Gábor operatőr egy levelében, állásfoglalásához további 15 tanár csatlakozott. 

A BKF diákjainak azt írta, hogy öt éve van már náluk kameraman képzés, nemzetközi viszonylatban kifejezetten alacsony tandíjjal, holott nekik ez a képzés veszteséges. Úgy tudjuk, Szabó Gábor kifakadását követően több oktató jelezte más szakokról is, hogy nem kíván tovább az intézményben oktatni.

Próbáltuk elérni Szabó Gábor operatőrt, de mivel ma kezdte forgatni Sopsits Árpád: A martfűi rém című filmjét, nem tudtuk elérni. Ha sikerül, frissítjük a cikket. 

Rozgonyi Ádámot, a Mozgóképkultúra és Médiaismeret szakvezetőjét elértük telefonon, ő azt mondta semmi olyasmiről nem tud, hogy tömegével távoznának oktatók a főiskoláról. Kerestük a BKF-et is, ők azt a tájékoztatást adták, hogy délután lesz egyeztetés az ügyben, utána tudnak információval szolgálni. 

Belsős információink szerint több éve halogatta az iskola a megfelelő technikai berendezések beszerzését, filmes cégek ingyen adtak szívességből felszereléseket ahhoz hogy egyáltalán az operatőri képzés működhessen. A nekünk nyilatkozó volt oktató hangsúlyozta, ez egy drága képzés, és fontos, hogy az operatőrök a legújabb technikákkal is meg tudjanak ismerkedni, hiszen később több százmilliús játékfilmeket bízhatnak rájuk. Szabó Gábornak egyébként öt éve, amikor a szak elindult megígérték a szükséges eszközök beszerzését, - ami egyébként is kellene egy akkreditált szakhoz. A legtöbb tanár lelkesedésből, sokszor szívességből, a saját infrastruktúráját használva tudott létrehozni egy minőségi képzést, mondta el volt oktató.

Idén azonban már a felvételi bizottság szakmai véleményét sem vették figyelembe, jóval több embert vettek fel a képzésre, olyanokat is, akiket a bizottság nem tartott megfelelőnek. A válasz pedig az volt az iskola részéről, hogy ez az iskola piaci alapon működő iskola, szükségük van a tandíjra. Erre válaszként mondott fel Szabó Gábor.

A Szabó Gáborhoz csatlakozók listája:

Bőhm Dániel, hangmérnök
Bollók Csaba, rendező
Bóna Ottó, art director
Csukás Sándor, operatőr
Enyedi Ildikó, rendező
Erdély Mátyás, operatőr 
Ferenczi Gábor, rendező
Gózon Francisco, operatőr
Gulyás Buda, operatőr
Gurszky Péter, VFX compositor
Hajdu Szabolcs, rendező
Hargittai László, vágó
Herbai Máté, operatőr
Horgas Péter, látványtervező
Horváth Andor, hangmérnök
Jancsó Nyika, operatőr
Kardos Sándor, operatőr
Kabán Benedek, colorist
Knapp Dávid, vágó
Koscsó Ferenc, filmtechnika
Kovács Zoltán, vágó
Maly Róbert, operatőr
Márkus Tamás, hangmérnök
Mátyássy Áron, rendező
Medvigy Gábor, operatőr
Miklós Mari, vágó
Dr. Muhi András, producer
Nagy András, operatőr
Ragályi Elemér, operatőr
Rohonyi Gábor, rendező
Seregi László, operatőr
Szabó Gábor, operatőr
Szaladják István, operatőr
Szalai Károly, vágó
Szász János, rendező
Thernesz Vilmos, operatőr
Tokár Dániel, vágó
Tóth Zsolt, operatőr
Várhegyi Rudolf, hangmérnök
Vecsernyés János, operatőr
ifj. Vitray Tamás, operatőr