Elhunyt Oliver Sacks neurológus

2015.08.30. 14:48

Vasárnap elhunyt Oliver Sacks író-neurológus-pszichiáter, akinek az agyi rendellenességekről szóló bestsellerei - mint példul A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét című könyv - magyarul is megjelentek. Sacks idén februárban tudta meg, hogy gyógyíthatatlan rákbeteg, és erről egy publicisztikát is írt a New York Timesban.

My Own Life (A saját életem) c., érthetően kicsit szentimentális írását a 81 éves Sacks azzal kezdte, hogy bár egy hónapja még kirobbanóan egészségesnek érezte magát – napi 1,5 kilométert úszott –, kiderült, hogy a kilenc évvel ezelőtt kezelt szemmelanómája megtámadta a máját, és csak hónapjai vannak hátra.

Sacks könyveit több mint egymillió példányban nyomtatták ki, munkáiból filmadaptációk (pl. az Ébredések című Robin Willamsszel és robertt de Niroval) és színházi darabok készültek. Azt írta, hálás, hogy kapott még kilenc termékeny, jó egészségben eltöltött évet, most viszont szembe kell néznie az elmúlással. Mióta közölték vele a hírt, az életére, akárcsak egy tájra, a magasból lát rá, egyre inkább tisztába kerülve belső összefüggéseivel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport