Lemondott a Zsidó Kulturális Fesztivál művészeti vezetője

2015.08.31. 14:44

Lemondott Böjte József művészeti vezető a Zsidó Kulturális Fesztivál körül kialakult konfliktushelyzet feloldása érdekében, a Mazsihisz vezetése elfogadta a döntését - írja az MTI.

A fesztivál szervezőit ugyanis a múlt héten több kritika érte, amiért lemondták Petrás Mária szeptember 1-jei, a Dohány utcai zsinagógába meghirdetett fellépését azzal az indokkal, hogy az énekesnő korábban a Magyar Szigeten, és az ifj. Hegedűs Lóránt-féle Hazatérés Templomában szélsőjobboldali rendezvényeken vett részt.

Böjte József mikor először felmerült, hogy a népdalénekesnő olyan rendezvényeken szerepelt, amelyek politikai jellege miatt a Zsidó kulturális Fesztivál közönsége felháborodhatott volna, a zenekar biztosította a szervezőket Petrás Mária ártatlanságáról. Néhány nappal később azonban konkrét értesülést kaptak (egy Népszavának írt olvasói levélből) az énekesnő két olyan szerepléséről, amelyeket már nem tartottak tolerálhatónak.

A koncertet végül a Muzsikás együttes mondta le, ennek formális indoka Hamar Dániel zenekarvezető szerint egyik tagjuk betegsége volt. Hamar Petrás Máriát is a védelmébe vette: igaztalan vele szemben az antiszemitizmus vádja, mivel "tiszta lelkű, keresztény csángó asszony".

Latorcai államtitkár a zsinagógában szólt vissza

Zsidó Kulturális Fesztivál vasárnapi, Dohány utcai zsinagógában tartott megnyitóján Latorcai Csaba, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár a közönség tapsának szünetében megjegyezte:

Sajnálatos lenne, ha ezt a nagyszabású kulturális párbeszédet az ellenőrizetlen, rosszindulatú besározáson alapuló bizalmatlanság lengené körül. 

Kitapsolták a helyettes államtitkárt a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Szerinte a magyar és a zsidó kultúra egymás mellett élését szépen szimbolizáló programja azért marad el, mert egy ellenőrizetlen olvasói levél alapján

a párbeszéd ezernyi színben pompázó mezei csokrába tüskés tövis került.