Véget ért a Hírszínház, ezek voltak a kedvenceink

2015.09.19. 16:17

Mint azt korábban írtuk, a tavalyi nagysikerű Gifszínház után a Katona József színház újabb rendhagyó koncepcióval készült a Színházak Éjszakája előtti időszakra.

A Katona társulata a Sufniban felállított szabadon variálható díszletek között adott elő tíz jelenetet az elmúlt napokban, mindennap egy olyat, amely alapját egy aktuális Index-hír szolgáltatta, aminek feldolgozására egy nap állt a rendezők rendelkezésére.

1. Szijjártó lebuktatja a háttérhatalmat! 

Valakik biztosan irányítják az Európában zajló folyamatokat

Messze a legviccesebb darab – viccességében már-már vetekszik maga Szijjártó Péter nyilatkozataival –, ami a háttérhatalmak működését leplezi le. A jelenetben egymás után gyűlnek a legfurcsább alakok az univerzum minden pontjáról, mígnem megjön a főnök, és garantálja, hogy a néző legalább akkorát röhög üvöltve, mint amikor Szijjártó arról beszél egy osztrák lapnak, hogy nem szerencsés a vallást és a politikát összemosni! A darab alapját az a hír szolgáltatta, amely szerint Szijjártó Péter ugyan nem tudja ki, de "valaki biztos" lejárató hadjáratot folytat Magyarország ellen! 

2. Fejben erősít a holland csapat 

Holland mintára fejben erősít a magyar fociutánpótlás

A jelenet legnagyobb erőssége egyértelműen Ujlaki Dénes alakítása, akinek hiteles Csank János alakítása még azokat is megnevetteti, akik amúgy csak kínjukban röhögnek a mai magyar focin. A jelenet alapját az a hír szolgáltatta, amely egy új holland módszerről számol be, amelyet először a Vasas fog alkalmazni az utánpótlásképzésben.

3. Atombombával tennénk élhetővé a Marsot 

Atombombával tennénk élhetővé a Marsot

Elon Musk ihlette azt a videót, amiben a társulat tagjai Musk nyilatkozatára reflektálnak, mely szerint ő maga termonukleáris fegyverek segítségével tenné az emberek számára lakhatóvá a Marsot. A jelenetben Mars-lakók beszélnek arról, hogy a Földet atombombákkal kellene lakhatóvá tenni, amikor különös hangokat kezdenek hallani. 

A fent említett három részt tartottuk a legkiemelkedőbbnek, a sorozat többi részét itt nézheti meg.

Putyin Elton John művészetéért rajong

Bemutatják az Iphone 6s-t

Juncker nem tud leállni a tapizással

Dübörög a kaktuszbörze 

Összefoglaló a Röszkei kerítést övező hírfolyamról

Minden gyerek megtanulja, hogy hitel nélkül nem lehet elkezdeni a tanévet

Betekintés az amúgy is lerobbant egészségügy még apokaliptikusabb jövőjébe

Bár a Hírszínház sorozata véget ért, élőben lesz még egy ráadás ma este, ugyanis  a Színházak Éjszakáján héttől és fél tíztől Instant címmel négyszer 15 percben állítanak színpadra egy-egy aktuális hírt a Katona színpadán. A minielőadásokat Ascher Tamás, Dömötör András, Máté Gábor és Székely Kriszta rendezi.

A Hírszínház a Katona és a Young  & Rubicam közös kezdeményezése volt a nagysikerű Gifszínház mintájára