Nem bírta a kritikát a magyar delegáció a svéd könyvvásáron

2015.09.24. 21:40

Masha Gessen, orosz-amerikai származású író a göteborgi könyvvásár megnyitó beszédében kirohant Magyarország menekültpolitikája ellen, többek között szóvá tette a határon épített kerítést, illetve kifejtette, hogy mennyire elkeseríti az, hogy a magyar állam képviselőivel kell megosztania a színpadot. Amikor az utóbbi elhagyta a száját, a közönség soraiban felállt Makkay Lilla nagykövet, Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. 

Ő később azt mondta a svéd SVT televíziónak, hogy szerinte nem ez volt a megfelelő fórum arra, hogy kritizálják a magyar államot. Szerinte egyáltalán nem volt olyan vicces ezt hallani a megnyitó beszédben, de elismerte, hogy Gessen azt mond, amit akar. Hozzátette, hogy nekik is megvan a joguk, hogy úgy reagáljanak, ahogy szeretnének. Ebben az esetben úgy, hogy kivonultak.

Itt látható a tévé riportja az esetről:

Gessen azt mondta az SVT-nek, hogy a megnyitó beszéde előtt magyar író ismerőseivel csetelt, és ők elmondták neki, hogy szégyellik és elnyomva érzik magukat. Szerinte a beszéd ez az ő hangjuk is volt. Gessen szerint Magyarországnak semmi helye nincsen a könyvvásáron. Nem ő volt az egyetlen, aki kritikus hangot ütött meg, Sven-Eric Liedman svéd író az AP szerint feltartott egy táblát azzal a felirattal, hogy

hátat fordítunk Magyarország menekültpolitikájának.

Az MTI csütörtöki közleménye azt írja, hogy Messen a beszédében azt is elmondta, gyermekkorában a Szovjetunióban Magyarországot tartották "a szocializmus legvidámabb barakkjának", most azonban szerinte olyan Oroszországhoz hasonló jelenségek figyelhetők meg, mint a "maffiaállam, az erősödő kormányzati korrupció", miközben véleménye szerint például a zsidók és a romák zaklatásoknak vannak kitéve. Két dolog abszolút halálos a szólásszabadságra: ha állandó zaklatások közepette és állandó szégyenben kell élni - vélekedett a jogvédő, aki szerint a magyar irodalom virágzott az utóbbi években, de ez rövid távú csoda lehet, mert "ez a légkör halálos".

A videót a 444-en láttuk.